CHP Milletvekili Sakine Öz 4/C'lilerin Sorunlarını Faruk Çelik'e İletti
4/C’li çalışanların talebi CHP Milletvekili Sakine Öz'ün Gündeminde. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 4/C statüsünde çalıştırılan personellerin kıdem ihbar tazminatı, maaş, kadro, izin ve sosyal hak gibi sorunlarını Meclis’te dile getirmeye devam etti.
Son olarak, özelleştirme sonrası ihbar tazminatları ödenmeyerek mağdur edilen BEDAŞ çalışanları başta olmak üzere, Türkiye genelindeki tüm 4C’li çalışanların taleplerini topladı, yürüttüğü görüşmeler sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sorunları genel bir paket halinde iletti.
CHP Milletvekili Sakine Öz, yazılı soru önergesinde değindiği 4C’li çalışanların çözüm bekleyen sorunlarını şöyle ifade etti:
"Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (TEDAŞ) ait hisselerinin tamamını özelleştirme ihalesi sonucunda alan Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, BEDAŞ çalışanlarının bir bölümünü işten çıkarma kararı aldı. Farklı eğitim düzeylerindeki çalışanların önemli bir bölümü, özelleştirme sürecinden önceki yıllarda, geçici işçi pozisyonunda istihdam edilerek başladıkları işlerine, sonraki yıllarda daimi işçi pozisyonunda kadrolu olarak devam etmiştir. Özelleştirme sürecinin ardından, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçiler, İş Kanunu’nda öngörülen ihbar bildirim süresine uyulmadığı gerekçesiyle, ihbarname yoluyla, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ücreti ödemelerini bu ortak girişim grubundan talep etmiştir."
"4/C’lilerin İhbar Tazminatı Neden Ödenmiyor?"
"Çalışanlar, ayrıca, 657 Sayılı Kanun uyarınca, 4/C statüsünde istihdam edilmek üzere gerekli işlemlerin yürütülmesi için girişimlerde bulunmuştur. Yürüttüğüm görüşmeler,Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçilerin önemli bir bölümünün ihbarname yoluyla, kıdem-ihbar tazminatları ve izin ücreti ödemelerini talep ettiklerini, ancak ihbar tazminatlarının bahse konu Grup tarafından ödenmediğini ortaya koydu."
4C’li BEDAŞ Mağduru İçin Bakan Faruk Çelik Ne yapacak?
Sakine Öz, “Bakan Faruk Çelik’e BEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından “işten çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmediği” iddiaları üzerine inceleme başlatılıp başlatılmadığını, böyle bir inceleme mevcutsa sonucunu sordum. Bakalım, BEDAŞ’ta işten çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmesi konusunda Bakanlığınızın bir girişimi olacak mı? Ayrıca, Bakan’ın, özelleştirme sürecinin ardından, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu’ndan çıkarılan işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmeme gerekçesini açıklamasını bekliyorum.” açıklamasında bulundu.
4/C’lilerin Kadroları Neden Israrla Verilmiyor?
CHP Milletvekili Sakine Öz, “4/C statüsünde istihdam edilen çalışanımız, güvencesiz ve esnek çalıştırılmaktan yakınmaktadır. Görev tanımı belirsiz, uzmanlaştıkları alanların dışında işlerde kullanılmaktan, angarya işlere sürülmekten dertlidir. Ücretlerinin kadrolu çalıştıkları döneme göre düşürülmesinden dolayı mağduriyet yaşamaktadır. Sorunları bu kadar net olan ve acilen çözüm bekleyen 4C’lilerin taleplerini bir kez daha Bakan Faruk Çelik’e iletiyorum. Devlet, çalışanını mağdur edip, özelleştirmeler sonucu karına kar katan şirketlerin hukuksuzluk iddiaları karşısında kılını kıpırdatmıyorsa, orada sosyal devletten bahsedilemez.” şeklinde konuştu.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
Özelleştirme Mağduru İşçiler İçin Manisalı Sakine Öz Devrede
Sakine Öz’ün sorularının devamında, özelleştirme sonrası işsiz kalanlar da var… Öz, Bakan Çelik’e “Türkiye genelinde, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrasında, ihbar tazminatları ödenmediği gerekçesiyle Bakanlığınıza kaç adet başvuru ulaşmıştır” diye sordu. Ayrıca, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrasında işçilerimizin ihbar tazminatlarının sorunsuz ödenmesine dair bir denetimi var mıdır; bu denetim BEDAŞ işçilerinin talepleri için işletilecek midir?” sorusuna yanıt beklediğini sözlerine ekledi.
4/C’lilerin Kadro Talebine Bakanlık Ne Yanıt Verecek?
Sakine Öz, çalışma ve özlük hakkı sorunları üst düzeyde olan 4/C’lilerin talepleri arasında yer alan kadro sorununa da değindi ve Bakan Çelik’e “4/C statüsüne geçen ve özlük hakkı kayıpları yaşayan çalışanların kadro, maaş iyileştirmesi, izin, sosyal yardım iyileştirme talepleri konusunda Bakanlığınızın kısa ve uzun vadeli çalışmaları nelerdir?” sorusunu yöneltti.
Kaynak: www.egemeclisi.com
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
4/C li SSK emeklilik pirim günleri dolunca her çalıştığı ay için % 2 oranında emeklilik maaşında düşme olduğunu bilin arkadaşlar her şeyden önce bu konuda ssk lı çalışanlar seslerini duyurmalı,yetkililer umarım bu yanlışlığı düzeltirler...
YanıtlaSilNe ilginçtir ki!!! 78 günlük ankara eyleminde de bir tane sağ görüşlü ne bir milletvekili ne bir sivil toplum örgütü,ne de sağ görüşlü insanların ve toplulukların yardımını görmedik ne kadar sol grup varsa hep onlardan destek gördük Ya Huu kardeşim biz (4-C'lier) bu kadarmı kötüyüz bu kadar mı haksızız,sağ görüşlü bir Allah'ın kulu Mecliste çıkıpta hakkımızı adam gibi aramıyacakmı,yaaa bu nasıl adalet anlayışı, lütfen biri çıkpta açıklasın...........biz bu kadar haksız değiliz yaaa
YanıtlaSilya arkadaşlar bakın 78 gün ankarada eylem yaptık hakımızi areadı haliı olarak kımseye en ufak bir zara vemedık kımsenın camıni kırmedık kimseye bir taş atmadık kımseyi ıncıtmedık çünkü haklıydık hak aramak ıçın ordaydık başka bir amaç yoktu tabiki orda olanlar erkesımde insanlar vardi iğtidar hariç o tek gelmedi bir tek yetkilisi de gelmedi C.H.P geldi bize eylemde yer tehmın etti bunu hükümet gördu hepimizi c.h p li olarak göruyor ve asla da c.h p li bir gürüba kalkıp kadro filan vermez beklemeyın o asla bunlar unutmamişlar arkadaşlar bakın son çare seçimler yaklaşıyor biz 4 c lerde oylarımızi kıme bilelım kadro tek telebımız dır başka bişe asla olmasın yıne kandırılmıyalım
YanıtlaSil