Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

19 Mart 2013 Salı

4/C Çalışanları Aile Yardımı Alabilir mi?


4/C Çalışanları Aile Yardımı Alabilir mi?
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) 4/C'li bir üyesinin adına, aile yardımı ödenmesine ilişkin açmış olduğu davada İzmir 1.İdare Mahkemesi olumlu karar vermiştir.(karar için tıklayınız)
Bu sevindirici gelişme 47 Bin 4/C’li için umut olmuştur. Haberi okuyan birçok 4/C’li personel hak ettikleri başka bir anlatımla haksız yere mahrum bırakıldıkları aile yardımı ödeneğini alıp alamayacağını merak etmektedir.
Bu Karar Ne Anlama Geliyor?
Mahkeme burada çok önemli bir nokta yakalamıştır. Bu nokta ilk bakışta başkaca bir mevzuatının olmadığından hareketle kanaatimizce bugüne kadar yapılmayan tüm aile yardımı ödeneğinden alınmasını da sağlayabilir. Mahkemenin işlemi iptal gerekçesinde, 657’deki Kanun Hükmünde Kararname’ye göre aile yardımı ödeneği almaması gerekenler içerisine 4/C’liler in dahil edilemeyeceğini söylüyor.
Buradan şu anlamda çıkmaktadır ki ya gerçekten mahkeme doğru tespit yapıyor ve idare kanunu düzenlerken 4/C’lileri kapsam dışında tutmak isterken ifade hatası yapıyor ya da başkaca bir durum mevcut şu an bilemediğimiz. Hukuk deyimi ile ifade edecek olursak, 375 sayılı kanunun ruhunda 4/C tanımı var ama bu lafza yansımıyor. Eğer idare gerçekten hata yaptı ise inşallah hata yapmıştır kanunun çıktığı günden itibaren eksik ödeme yapılmış demektir. Yani bugüne kadar ödenmeyen yardımlar toptan alınabilir. Bu durumda başvurular eksik ödeme üzerinden yapılmalıdır. Bizim karara ilişkin değerlendirmelerimiz bunlardır.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu karar Tüm 4/C’lileri Kapsar mı?
Her mahkeme kararı aynı durumdaki başka insanlar için hak oluşturmaz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta mahkemenin neyi iptal ettiğidir. Bu kararda o kişiye yönelik kurumun yapmış olduğu işlemi iptal etmiştir. Bu konudaki yasal düzenlemenin iptali söz konusu değildir. Düzenleme iptal edilmediği için o yasal düzenleme yürürlüktedir. Ayrıca yasal düzenleme iptali idare mahkemelerce değil Danıştay tarafından verilmektedir. Yani karar sadece o kişiyi bağlar. Bir başka hususta bu yasal düzenleme kanun olup kanuna karşı idare mahkemeleri ve danıştay yetkili değildir. Bu durumlarda danıştay düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine göndermektedir.
Herkes Dava Açsa Kazanır Mı?
Benzer konuda her idare mahkemesi aynı kararı vermek zorunda değildir. Farklı idare mahkemeleri birebir aynı konuda farklı kararlar verebilmektedir. Bunun birçok örneği mevcuttur. Bu karar diğer mahkemelerin kararında sadece etkili olabilir.
Peki Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle bu kararın şu an için yaptırım gücü olduğunu bilmekle birlikte unutmamak gerekir ki yargı süreci bitmemiştir. Davalı idare mahkeme kararını temyiz edecektir ya da etmiştir. Danıştayın vereceği kararı görmek lazım.
Buna rağmen hemen bu karar doğrultusunda hareket isteyen 4/C'li personele Memurdan.net sitesinin tavsiyesi şu olacaktır.
Burada kanımızca iki yol var. Birinci yol her 4/C’linin bireysel olarak kurumuna başvurması ve aldığı cevap üzerine altmış gün içerisinde dava açma yoluna gitmesidir. Ancak bu durumda herkesin davayı kazanma ihtimali bulunmadığından; kaybetmesi durumunda yaklaşık 600-750 TL civarında mahkeme ücretini ödemek zorunda kalacağını da unutmamalıdır. Bu durum hem zaman, hem emek, hem de herkes için gereksiz iş yükü oluşturacaktır. Bu nedenle ben ikinci yolu denemenin doğru olacağını düşünmekteyim. Bu yol ise sendikaların önce bu karar uyarınca maliye bakanlığı nezdinde çalışma yaparak maliye’yi ikna etmesi; olmazsa düzenlemenin iptaline ilişkin dava yoluna gitmesidir.Bu açıklamalarından dolayı M.Hüseyin Ölmez bey'e teşekkürlerimizi sunarız.
M.Hüseyin Ölmez
Kaynak:Memurdan.net
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu Haberi Paylaş:

8 yorum:

  1. malef adalet bakanlığı strateji genel müdürlüğünden bu gün gelen yazıda 4c lilerin mesai alabileceklerini ama bakanlar kurulu kararı olmadan aile yardımı alamayacaklarıyla ilgili görüş geldi

    YanıtlaSil
  2. öyle,ya 4c lilerin,ki aile değil onun bunun çocuğu verecekleri aile yardımını büküp arka ceplerine soksunlar.

    YanıtlaSil
  3. 4/c kadro almadığı müddetce hiçbir haktan yararlanamaz önce kadro boş laf onlar

    YanıtlaSil
  4. Akadar çok hayal kırıklığı yaşadık ki artık iyi şeyler olacağına pek inanmıyoruz.Bakanın son konuşmasına göre bugün taraflarla tekrar bir araya geleceklerini söyledi.Bu gün biraz daha netleşir olaylar.Ama inşallah hayırlısıyla yüzümüzü güldürecek haberlar alırız.

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar bu açıklamalar gösteryorki kadro falan yok yani diyorlarki daha aile yardımını düşünüyoruz ne kadrosu

    YanıtlaSil
  6. ARKADAŞLAR BİRAZ DAHA SABREDİN CANIM BAŞBAKANIM KÜRT,LERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLASIN SONRA SİZLERİN SORUNLARINIZA,DA SIRA GELECEK.

    YanıtlaSil
  7. ÖZELLEŞTİR-ME (Tekel) MAĞDURU22 Mart 2013 06:12

    Biz Özelleştirme Mağdurları için Aile Yardımı engelleniyorsa,ki engelleniyot, Çünki 657 ye tabi çalışıpta Aile Yardımı almayan sadece biz Özelleştirme Mağdurları var, Bizler almayalım diye geçen sene çıkarttıkları K.H.K de yılın, ayın veya kısmi zamanlı çalışanlar hariç demişlerdi zati alileri bizim için. Peki ALLAH Aşkına 15-20 Yıl arası Devletin Daimi Kadrolu elmanı olarak çalışmış ve Özelleştirmeler neticesinde işsiz bırakılmış daha sonra ise Teşeron Elamanı olarak Çalıştırılan bizlere 120 TL. Aile Yardımını vermeyenler nasıl Kadro verecekler. Ailemizi, Çocuklarımızı, 15-20 yıllık çalışmamazı hiçe sayanlar nasıl bizlere kadro verecek arkadaşlar. Kadro falan YYOOOKKK YYYOOOKKKK. Yan gelip yatarak 2000-3000 bin aylık almak devri biiti diyor paşam, Devletin malı deniz yemeyen devri bitti diyor ve Yetimin Hakkını size yedirtmem diyor paşam. Evet tüm bunlar biz Tekel Mağdurları için söylenmedi arkadaşlar Fakat bizlere bu yakıştırmaları ve bunları bizlere atıfta bulunanları ALLAH'a Havale ediyoruz.. Bizim hiç bir zaman Yetim Hakkında Olmadı Gözümüz yok, Bizler Hiç bir zaman Yan Gelip Yatarak 2000-3000 bin aylıkta almadık, Hiç bir zaman Devletin Malında olmadı gözümüz ve aldığımız 1200 ile 1500 arası değişen aylığımızı Alnımızın Teri Sırtımızda Tütün Balyası Taşıyarak Kazanıyorduk aldığımız parayı...Elbet RABB'im Herşeye Şahittir ve Bizlere Yapılan bu Haksızlığı, Ayrımcılığa Şahittir.

    YanıtlaSil
  8. arkadaş doğru söyliyor bize kadro filan yok biz büuyük bir suç işlemişız padişah fermanına karşı geldık hakkımızi istedık ao yuzden birbirımızi kandırmiyalım boş hayallerede kapilmıyalım kadro yok ama belki aile yardmi verırler o da zor en şanslı da burda taşron işçileri karli çıkacaktır onlari sözleşmeli yapavaklar biz 4 c lerde umudumuzu c. h p ye bağlamiştık anakarda üzerımızden siyaset yapıp oy toplamanın peşındeydi herkes bizmle oyun oynadilar sendikalar helede bizle uyanmanışız uyyoruz malesef seçime doğru belki pad,işah bizleri af edebilse cok zor oda belki bir ileştırme yapar 4 b yapabilir başka bir sey beklemeyın

    YanıtlaSil

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com