Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

28 Ocak 2011 Cuma

Türk Tarım Orman Sen - 4/C Statüsündeki Çalışanlar Açlık Sınırı Altındalar


Türk Tarım Orman Sen - 4/C Statüsündeki Çalışanlar Açlık Sınırı Altındalar
Türk Tarım Orman-Sen 9 No'lu Şube Başkanı Ömer Bulut, 4/C statüsündeki işçilerin sıkıntılarına değinerek 4/C açlık sınırı altında dedi ve ekledi 4/C asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırılıyor.
Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, kamu görevlilerinin, 657 sayılı kanunun 4/A, 4/B, 4/C maddelerine göre kadrolu, sözleşmeli ve geçici statülerde çalıştırıldığını, 4924 sayılı kanun, 399 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamı gibi çok çeşitli statüde personel istihdam edildiğini söyledi.
'Bu durumun kamuda çok başlı ve karmaşık bir istihdam yapısını ortaya çıkardığını' öne süren Bulut, aynı kurumda aynı işi yapan, ancak tabi oldukları yasal mevzuatın farklı olması nedeniyle maaşları, emeklilik hakları, iş güvenceleri, sosyal ve özlük hakları farklı olan kamu görevlilerinin bulunduğunu iddia etti.
Bulut, kamu hizmeti sunan çalışanların birçok farklı hukuki düzenlemelere tabi olmasının, kamudaki tekdüzeliği de olumsuz etkilediğine belirterek, şu görüşlere yer verdi:
'4/C'liler açlık sınırının ve asgari ücretin altında bir ücrete mahkum edilerek, bu durumdaki 10 binlerce aile siyasi irade tarafından görülmemektedir. Kamu istihdamında yeknesaklığın ve adaletin sağlanabilmesinin yolu, kamudaki çok başlı yapıyı sonlandırmaktan ve tüm çalışanların iş güvencesi, sosyal haklar, toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hak ve izin haklarını da içeren, insanca yaşayabileceği bir ücret aldığı, asli ve süreklilik arz eden bir statüye kavuşturulmasından geçmektedir. Bu doğrultuda, farklı hukuki statü çerçevesinde istihdam edilen personelin haklarının kadrolu memurlara yaklaştırılması ve mağduriyetlerin acilen giderilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Kamuda çalışanlar arasında en kısıtlı haklara sahip olan kesim ise hiç şüphesiz ki 657 sayılı kanunun 4/C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personeldir. Bu kapsamda çalıştırılan personelin yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları bulunmazken, maaşları da son derece düşüktür. Bunun yanında yine özel kararlarla bazı kurumlarda görev yapan 4/C'li çalışanların çalışma süreleri birbirinden farklı belirlenmektedir. Buna göre TBMM'de çalışan 4/C'li personel 11 ay 29 gün çalışırken, TÜİK'teki 11 ay 21 gün, diğer kurumlarda çalışanlar ise daha kısa sürelerle görev yapmaktadır. Bu nedenle yaşanan eşitsizliklerin giderilmesi, adalet ve hakkaniyet beklentilerinin karşılanması için ilgili Bakanlar Kurulu kararının 4/C statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerinin bütününü kapsaması, mevcut sözleşmelerde bu çerçevede değişiklik yapılması ve kapsam dahilindeki geçici personelin çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılması gerekmektedir.'
Bulut, 4/C uygulamasına son verilmesi gerektiğini savunarak, bu statüde çalışanlara yargı kararlarıyla sendikalı olma yolunun açıldığını, bundan sonra bireysel hak arama yerine sendikalar aracılığıyla haklarını arayabileceklerini duyurdu.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |
Bu Haberi Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com