4/C Düzenlemesi Kimleri Kapsıyor?
Özelleştirmeler nedeniyle işsiz kalan personellere dair yeni düzenleme kimleri kapsıyor?
Bakanlar Kurulu, 25 Ağustos 2015 tarihi itibariyle, özelleştirme nedeniyle işsiz kalanların 4/C'li olarak atanmalarını öngören kararnamede değişikliğe gitti.
Bakanlar Kurulu Kararı sonrası, İlgili Kararname maddesinin son hali şu şekilde olmuştur.
Madde 2 - (1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirilmek üzere özelleştirme programına alınan kuruluşlarda (iştirakler hariç) istihdam azaltımına gidilmesi veya bu kuruluşların kamu tüzel kişiliğinin sona ermesi, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiye edilmesi halinde veya diğer sebeplerle bu kuruluşlarda programa alınma tarihi itibarıyla İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen ve 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelden iş sözleşmesi özelleştirme tarihinden önce kamu tarafından veya özelleştirme tarihinden sonra (2 yıl içinde) özel sektör tarafından; kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdirilenler 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasının ikinci paragrafı kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Programa alınma tarihinden sonra özelleştirme programındaki kuruluşlarda istihdam edilmeye başlanılan personel bu esaslardan yararlanamaz.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
(2) Birinci fıkra kapsamına giren personelin bu madde ile tanınan istihdam hakkından yararlanabilmesi için; müracaat tarihi itibarıyla emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamamış olması ve 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin 1, 4, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıması gereklidir.
(3) Bu durumdaki personelin, bu haktan yararlanabilmesi için; iş akitlerinin kamu tarafından feshedilmesi halinde kuruluşları kanalıyla, iş akitlerinin özel sektör tarafından feshedilmesi halinde ise kuruluşları kanalıyla veya bizzat, (fesih tarihini müteakip 60 gün içerisinde) Ek-1'de yer alan formu kullanmak suretiyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvurmaları gerekir.
(4) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu madde kapsamında yapılacak müracaatları değerlendirerek hak sahibi olduğu tespit edilenleri Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ve her dönem için tek liste halinde Ek-II'de yer alan formu kullanmak suretiyle yazılı ve manyetik ortamda Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirir.
(5) Bu kapsamda bildirilen personelin, 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal güvenlik kurumlarında geçici personel statüsünde istihdamına ilişkin atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılır. Söz konusu Başkanlıkça yapılan atama tekliflerinde, ekte yer alan kontenjanlar çerçevesinde tespit edilen geçici personel pozisyonları göz önünde bulundurulur.
Yapılan değişiklik kimleri kapsıyor:
1- Yapılan düzenleme, 4/C'li olarak istihdam edilme hakkı tanınan, "özelleştirilen kamu kurumundaki işçi statüsündeki personeli" kapsamaktadır.
2- Daha önce sadece 2 yıllık süre içerisinde iş akdi özel sektör tarafından fashedilen işçi, 4/C'li olabiliyordu. Yine 4/C'li olarak atanabilmek için iş akdinin feshinden itibaren 6 ay içinde başvurmak gerekiyordu. bakanlar Kurulu hem 2 yıl hem de 6 ay şartını iptal etmiştir.
3- Ancak, esasların geçici 1. maddesinde "(1) Bu Esasların 2 nci maddesinde getirilen istihdam hakkından bu Esasların yayımı tarihinden önce özelleştirilen kuruluşlarda çalışmakta iken 3/5/2004 tarihli ve 2004/7898 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Esaslar çerçevesinde başvuru yapmayan veya başvuru yapıp atama teklifleri yapılanlardan, göreve başlamayan, istifa eden, herhangi bir nedenle hizmet sözleşmesi sona erdirilenler, bu Esaslar çerçevesinde başvuru yapma hakkına sahip değillerdir." hükmü yer almaktadır. Bu madde gereğince, daha önce iş akdi fesih edilenler bu haktan yararlanamayacaktır. Örneğin, 2007 yılında özelleşen ve 2010 yılında iş akdi fesih edilen bir işçi, bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.
Kaynak:www.memurlar.net
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki veya aşağıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com.tr şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki veya aşağıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com.tr şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
bu yasayla 4/c ye geçiş yapan arkadaş var mı
YanıtlaSilbu yasaya dava açan birileri var mı?
YanıtlaSilben avukatlarla görüştüm.insan haklarının eşitlik ilkesine aykırı bu kararname dediler.eğer işten tazminatınızı alarak atılırsanız dava açarak her türlü 4c li olabilirsiniz diye görüş bildirdiler...
YanıtlaSil3 yıldır 4cli olarak çalişiyprum hala 4clilere sütatü bakımından bir hak gelmedi biz sonuna kadar bizim öz olan hakkımızın verilmrsini isyiyoruz bizim muhatabımız da yok kimden hak isteriz bilrmiyoruz .Oysa mülk adaletin temelidir .Artık adaley diye birşeykalmadı ben yülsekokul mezunuyum bana temizlik yaptırıyor.Bizim son çaremiz ya istifa eymek yada temizliğe devam.Tabi ki başka çare olmadığı için temizliğe devam.İnşallah bize de bir gün bir umut kapısı açılır.
YanıtlaSil