4/C'li Çalışanların Kadro Serüveni
Bu yazıda; geçmişten günümüze 4/C’lilerin kadro serüvenini ve bu serüven içinde yaşanan umutlar ve hayal kırıklıklarını okuyacaksınız.
7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nden sonra mecliste oluşan aritmetik, şüphesiz en çok 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/C maddesine göre çalışan geçici personeli heyecanlandırmıştır. Zira seçim öncesinde 3 muhalefet partisinin üçü de geçici personele kadro vaadinde bulunmuştu. Oluşan bu tabloda kanun tekliflerinin muhalefet partilerinin oylarıyla yasalaşabileceği gerçeği, duruma verilen önemi haklı çıkarıyor.
Meclis başkanlık divanının oluşmasından hemen sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 4/C’lilerin kadroya geçirilmelerini öngören yasa tekliflerini vermesi camiayı çok sevindirdi. Bazı kaynaklardan aldığım bilgiye göre Milliyetçi Hareket Partisi’nin de kanun tekliflerinin hazır olduğu ancak bu tekliflerin ilk olarak görüşülecek yer olan ihtisas komisyonlarının henüz oluşmadığı gerekçesiyle bu komisyonların oluşmasını beklediği gerçeği de dikkate alınacak olursa bu konuda muhalefet partilerinde bir birliktelik sağlandığı görülecektir.
Tahminim odur ki bu üç yasa teklifi komisyonda birleştirilecek ve genel kurula tek bir metin olarak gelecek. Partiler de bunun gibi sosyal bir meselede siyasi çekişmeleri geride bırakabilmek adına her partinin kendi teklifi olduğu için “biz kendi teklifimize oy verdik” mantığıyla işi kotarmış olacaklardır. Bunu meclis başkanlığında yaşanan duruma ithafen yazıyor ve geçiyorum.
İsterseniz şimdi geçmişten günümüze 4/C’lilerin “kadrolanması” için verilen teklifleri bir inceleyelim. Yazının sonunda bu konuda ne kadar uğraşı olduğunu gördüğünüzde siz de hayrete düşeceksiniz.
Kanun teklifi dedik ancak bugüne kadar verilmiş ilk ve tek kanun tasarısıyla başlayalım. Tarihler 19 Şubat 2003’ü gösterirken; 3 Kasım seçimlerinden sonra kurulan hükumet, bir yandan müthiş bir özelleştirme programı yapıyor bir yandan da özelleştirme neticesinde ortaya çıkacak istihdam sorununa çözüm olacak bir kanun tasarısı hazırlayıp Başbakan Abdullah Gül tarafından bakanlar kurulunda imzaya açılıyor. Abdüllatif ŞENER, M.Ali ŞAHİN, Ertuğrul YALÇINBAYIR, Beşir ATALAY, Ali BABACAN, Cemil ÇİÇEK, Erkan MUMCU, Recep AKDAĞ, Hilmi GÜLER, Osman PEPE, Ali COŞKUN gibi isimlerden oluşan 58. hükumet üyelerinin jet hızıyla imzaladığı tasarı meclise gidiyor. Tasarıya göre 70 bin memur kadrosu tahsis ediliyor ve ilgili personel, daha önce özel idarelerde yapıldığı gibi memur kadrolarına aktarılıyordu. Ancak aradan uzunca bir süre geçtikten sonra komisyondan geri çekiliyor zira 60. hükumet göreve başlamış ve bu sorun için başka bir yöntem bulmuşlardı. Bu yöntemin adı 4/C ve mimarı da yeni maliye bakanı Kemal UNAKITAN olacaktı. Eğer o tasarı geçmiş olsaydı, bugüne kadar yaşanan tarifsiz acılar yaşanmamış olacaktı.
2004 yılında yeni ekibin bulduğu çözüm uygulandı ve özelleştirme mağduru personel 4/C’ye aktarıldı. İlk zamanlar bu sevinçle karşılandı çünkü 22 aylık bir işsizlik söz konusuydu ve elde avuçta ne varsa bitmişti. Kimse detayını bilmiyordu ama sonuçta 657 değil miydi? muhakkak iyi bir şey olmalıydı. Fakat aradan çok değil bir kaç ay geçtikten sonra olayın ne kadar vahim olduğu anlaşıldı ve şahsımın da içinde ilk mücadele hemen o sene başladı. 2004 yılında başlatılan bu bilgilendirme ve talepleri iletme çabalarımızda; şimdi ismini vermeyeceğim, 2008 yılında görüştüğüm büyük bir memur konfederasyonu başkanının konudan habersiz olduğunu bir düşünün. İşte o günlerden bu günlere geldik diyerek geçmişi bir yad ettikten sonra devam edelim.
Bu bilgilendirmelerden sonra ilk girişim sonradan rahmetli olan ANAP Gaziantep Milletvekili Ömer ABUŞOĞLU tarafından 2006 yılında yapıldı. Süleyman SARIBAŞ’la birlikte verdiği kanun teklifinde 4/C’lilerin kadroya alınmalarını istemişti ama olmadı. Hemen akabinde CHP Kocaeli Milletvekili İzzet ÇETİN ve 36 arkadaşı tarafından verilen teklif de aynı akıbete uğrayacaktı.
Tarihler 2007 olduğunda ise yaşamı ve ölümüyle siyasi tarihimize damga vuran bir ismin, Sivas Milletvekili Muhsin YAZICIOĞLU’nun vereceği kanun teklifi gündeme gelecekti. Rahmetli YAZICIOĞLU’nun yine 4/C komisyonu tarafından bilgilendirildikten sonra bu teklifi verdiğini hatırlatmak isterim. Bu kanun teklifi incelenecek olursa aslında daha sonradan adım adım hayata geçtiği görülecektir. Kendisini rahmetle ve minnetle anarak devam edelim.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
2008 yılı yine yoğun bir yıl olarak geçti. İlk önce MHP Muğla Milletvekili Metin ERGUN, yine MHP’den Oktay VURAL ve Mehmet SERDAROĞLU’nun teklifleri ve Engin ALTAY’ın daha önce İzzet ÇETİN’in verdiği teklifi yenilemesi ile meclis gündemine 4/C’liler oturmuş ancak umutlar boşa çıkarak teklifler tozlu raflardaki yerini almıştı. Verilen tüm tekliflerin görüşmelerinde hükumet üyeleri tarafından hep aynı argüman kullanılmakta ve “biz bunlara iş verdik, daha ne istiyorlar” görüşleri dillendirilmekteydi. Lafın burasında 4/C’lilerin işlerine merkezi sınavlarla girdiğini ve girerken de 25 yıl çalışma garantisiyle girdiğini hatırlatmak isterim.
Serüven 2009 yılında da CHP Ankara Milletvekili Tekin BİNGÖL’ün teklifiyle devam edecekti. 2010 ise yine CHP yılı olacak ve önce Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE, sonrasında İzmir Milletvekili Oğuz OYAN’ın teklifleri peş peşe gelecek ancak bir sonuç alınamayacaktı. Bütün bu tekliflerin bilinçli ve özverili 4/C’lilerin yapmış olduğu girişimler tarafından yapıldığını anımsatmak ve aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen “büyüklerimiz doğrusunu bilir” mantığıyla kılını kıpırdatmayan 4/C’lilere de bir selam çakalım.
Özellikle 2010 yılından sonra sosyal medyada örgütlenen 4/C’lilerin girişimleriyle 2012 yılında da iki kanun teklifi verilmişti. CHP Milletvekili Sezgin TANRIKULU ve MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY tarafından verilen teklifler, hükumetin oturduğu koltuklara bakıp “katılmıyoruz sayın başkan” lafını duyduktan sonra el kaldırmayan vekillerin oylarıyla reddedilmişti. Burada bir cümleyle özetlediğimiz girişimler aslında bir kaç aya yayılan ve camiada ümit uyandıran girişimlerdi. Meclis görüşmelerinin olduğu saatler hatta bazen gece yarılarına kadar televizyon karşısında bekleyen 4/C’liler her defasında dizlerinin üstüne yığılıp kalıyorlardı.
2013 yılı silkinip kendine gelen 4/C’lilerin var güçleriyle mücadele etmeleri neticesinde çok hareketli bir yıl oldu ve tam 6 teklif verildi. CHP’den Nurettin DEMİR, BDP’den Ayla AKAT, HDP’den Levent Tüzel, CHP’den Gürsel TEKİN ve Haydar AKAR’ın teklifleri süratle reddedildi. Bıkmadan, usanmadan teklif veren CHP, 2014 yılında da İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın TÜRELi ve İstanbul Milletvekili Aydın AYAYDIN ile şansını bir kez daha deneyecekti. Ama nafile. İktidar partisi, Nuh diyor peygamber demiyor ve her sene bir kaç iyileştirme ile günü geçiştiriyordu.
Son olarak başta da değindiğimiz gibi CHP’den Sezgin TANRIKULU ve HDP’den Emine Beyza ÜSTÜN ile Sezai TEMELLİ bu soruna kesin bir çözüm üreten kanun tekliflerini vermiş bulunmaktadır. Yakın zamanda MHP’nin de katılmasıyla meclisteki çoğunluk ilk defa 4/C’lilerden yana olmuş olacak ve bu kangren sonsuza kadar çözülmüş olacaktır. Çalışma hayatının en önemli sorunlarının başında gelen bu sorunun ve daha başka sorunların en kısa zamanda çözülmesi, diğerleri gibi bir hayal kırıklığıyla son bulmaması umuduyla.
Süleyman ÜSTÜN
Özelleştirme.Net Genel Koordinatörü
ozellestirme@gmail.com
Haberin Kaynak Linki:www.ozellestirme.net
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki veya aşağıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com.tr şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki veya aşağıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com.tr şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
Süleyman bey makaleniz okadar güzel olmuşki sanki serüvenin sonuna gelmişiz gibi bir intiba oluşturdu bende.Kadroyla ilgili aldığınız duyumlarmı var yoksa? Bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.
YanıtlaSilgönlünüze sağlık. derin bi ah'la beraber geçen 15 seneyi hüzünlü bi yad ettik. inat edip te benim ve 4-c lilerin maddi-manevi- haklarını yiyenlere ben şahsım olarak kadro vermezlerse eğer hakkımı helal etmiyorum.
YanıtlaSilKoalisyon ve erken seçim gündemdeyken 4/C gündemini yaratıp sıcak tutalım. Onların oy menfaatinden faydalanmaya çalışalım. Ne olursa olsun yazılı ve görsel medyada aynı zamanda internette 4/C Kadro istemimizi sıcak ve güncel tutalım...Gerekirse partilere yazalım, partilerle irtibata geçelim...
YanıtlaSil