Toplu Sözleşme Görüşmelerinin İlk Gününde Sendikalar Neler Talep Etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu:
-"Bu toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri taban aylığa zam. Ek ödeme, maaşlarının tamamının emekliye yansıtılması. Kişinin çalışırken aldığı maaşının yüzde 45'i emekliye ayrıldığında kesiliyor"
-Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk:
-"Böyle bir sözleşme düzeni ve oturma olmaz. Bunu kınıyorum. Geçen yılki oturma düzenine dönülmesi toplu sözleşmenin ruhuna uygun olacak"
-KESK Genel Başkanı Lami Özgen:
-"Kamu işçileriyle yapılan 4+4 sözleşmesinin birkaç gün sonra bizim için emsal olarak dayatılmayacağını umuyorum. Bu niyet varsa kusura bakmasınlar toplu sözleşme masasına oturmaya hiç gerek yok"
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4/C statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesi gerektiğini belirterek, kamu kesimi toplu sözleşmesi görüşmelerinde kadro kararının çıkmasını istediklerini söyledi.
Ahmet Gündoğdu, yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren ve memur sendikaları ile Hükümet arasında başlayan toplu sözleşme görüşmelerine katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık yaptı.
Çalışma Bakanı Bakan Faruk Çelik'in açılış konuşmasının ardından Gündoğdu, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin başkanı olarak söz aldı. Görüşmelerde taleplerine taban aylığa 100 lira zam belirleyerek başladıklarını belirten Ahmet Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Bu toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri taban aylığa zam. Ek ödeme, maaşlarının tamamının emekliye yansıtılması. Kişinin çalışırken aldığı maaşının yüzde 45'i emekliye ayrıldığında kesiliyor."
AK Parti'nin iktidar geldiği dönemde bütçesinin ne olduğunu, aradan geçen zaman içerisinde ekonominin ne kadar büyüdüğünü ve bu büyümeden sermaye sahiplerinin ne kadar yararlandığını soran Gündoğdu, "Kriz dönemlerinde işçiye, memura, emekliye 'sabredin' dendi. Krizlere rağmen büyük sermayeye teşvikler verildi. Bu sefer de 'enflasyona ezdirmedik, ezdirmiyoruz' dendi. Memurlar, 10 yıldır enflasyonu ezen zamları bekliyor. Onun için büyüme, büyümeden pay, artı refah payı gibi çağdaş dünyanın kavramlarını da bu toplu sözleşmeye eklememiz lazım" diye konuştu.
-"Memur emeklisi de promosyondan yararlansın"
Gündoğdu, gelecek yıl için 6+6, 2015 yılı için 6+6 olmak üzere toplam yüzde 12'şer zam talebinde bulunduklarını bildirerek, başlıca diğer taleplerini şu şekilde sıraladı:
"4/C'lilerin artık kadroya geçmeye zamanı geldi. Bu masadan 4/C'nin dışında iş güvencesini kapsayacak bir kadro kararı çıkmasını istiyoruz. 163 lira olan eş yardımının 234 liraya çıkartılmasını önemsiyoruz. Emekliler eş yardımından mahrum, hiç değilse 234 liralık eş yardımının yarısının çalışmayan eşler dolayısıyla bütün emeklilere verilmesini istiyoruz."
Bütün memurların promosyon ücreti aldığını, bu imkanın memur emeklilerine de sağlanması gerektiğini savunan Gündoğdu, bankalarla anlaşılarak memur emeklilerine 2 ya da 2,5 yılda promosyon ücreti olarak 1'er maaş kaynak sağlanabileceğini dile getirdi.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
-"Dayanışma aidatı ödensin"
İşçi sendikacılığında 3 ayda bir toplu sözleşme ikramiyesinin olduğunu anımsatan Gündoğdu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bunun en düşüğü 300 lira. İşçi sendikacılığında toplu sözleşmesinden yararlanmak için yetkili sendikaya yetkisiz sendika üyeleri ve sendikasızlar ve 2/3 oranında dayanışma aidatı ödemek zorunda. Bunun memur sendikalarında da uygulanması için Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak talepte bulunmuştuk. Yetkili sendika ile yetkisiz sendikalı arasında bir fark yok. Bunun dünyada karşılığı bulunmuyor. Sahada dayağı yetkili sendikalar yiyor, alınan hakları başkaları sahipleniyor."
Ahmet Gündoğdu, kamu işveren heyetinden yarın ki görüşmeye öneriyle gelmelerini isteyerek, öneriler arasında yüzdelik zam dışında taban aylığı ve 4/C'liler ile ilgili düzenlemenin de olması gerektiğini kaydetti.
-İsmail Koncuk:"Milli gelirden ayrılan pay 6,2'ye düştü"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise toplu sözleşme görüşmelerinin oturma düzenini eleştirerek, "Böyle bir sözleşme düzeni ve oturma olmaz. Bunu kınıyorum. Geçen yıl ki oturma düzenine dönülmesi toplu sözleşmenin ruhuna uygun olacak" diye sözlerine başladı.
Çalışanlara enflasyon oranında zam yapılmasının aslında zam yapılmaması anlamına geldiğini ifade eden Koncuk, hükümetin kişi başı milli geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin doların üzerine çıkarmakla övündüğünü ama emeklilere sadece enflasyon oranında zam yaptığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin reel olarak yüzde 77 büyüdüğünü, buna karşın kamu çalışanlarının alım gücünün yüzde 24,6 oranında azaldığını dile getiren Koncuk, şöyle konuştu:"2002'de milli gelirden kamu çalışanlarına ayrılan pay 6,6 idi, bugün bu pay 6,2'ye düşmüştür. Bu 5 milyar 84 milyon liranın kamu çalışanlarının cebinden alınıp başka kesimlere verilmesi anlamına gelir onun için bu rakamları bileceğiz."
İsmail Koncuk, toplu sözleşme görüşmelerinde 23 bin 4/C'li için kadro müjdesinin çıkması gerektiğini belirterek, "Bu insanları hukuk ve insalık dışı çalışma koşullarında çalıştırırsak, insan haklarından bahsetmek doğru olmaz. 4/C ortadan kalkmadıkça, 'çalışanlarımızı biz insanca yaşatıyoruz' iddiasında bulunmasın" dedi.
Konuşmasında, sendika kurdukları gerekçesiyle 6 polisin meslekten atıldığını da gündeme getiren Koncuk, sendika kurma hakkının yasal olduğunu, yapılan yanlışın düzeltilmesi gerektiğini savundu.
-Lami Özgen:"Yüzdelik zammı kabul etmeyiz"
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de İsmail Koncuk gibi toplu sözleşme masasının düzenini eleştirdi.
Toplu sözleşme sürecinin çalışanlar, emekliler ve aileleri olmak üzere yaklaşık 15 milyon insanı ilgilendirdiğini belirten Lami Özgen, "Aslında bu görüşmeler sadece onları da değil tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Bu yüzden toplu sözleşme talepleri bu çerçevede olmalı" dedi.
Geçen yıl yapılan toplu sözleşmede birçok taleplerinin istemeden de olsa Kamu Personeli Danışma Kuruluna havale ettiklerini anımsatan Özgen, şöyle devam etti:
"Toplu sözleşme masasında konuşulması gereken 161 talep, Kamu Personeli Danışma Kuruluna gitti. Ne yazık ki bu taleplerimiz orada da yeterince ele alınmadı ve yasal düzenlemeler yapılmadı. Bu durumda aslında yaptığımız toplu sözleşme olmadı. Kamu çalışanlarının ekonomik taleplerinin öne çıktığı ve bunu da yüzdelik zamma indirgendiği bir sözleşme oldu. Bu doğru bir toplu sözleşme sistemi değil."
Lami Özgen, hükümet 10 yıldır "çalışanları enflasyona ezdirmeyiz" söylemi ve "devletin imkanları" ifadeleriyle kamu çalışanlarının taleplerinin önünü kestiği iddiasında bulunarak, "Geçen yıl verilen yüzdelik zammı kabul etmedik, bu yıl da aynı şekildeki niyeti kabul etmeyeceğiz. Geçen günlerde kamu işçileriyle yapılan 4+4 sözleşmesinin birkaç gün sonra bizim için emsal olarak dayatılmayacağını umuyorum. Bu niyet varsa kusura bakmasınlar toplu sözleşme masasına oturmaya hiç gerek yok" diye konuştu.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
biz çalışanlar olarak da aynı düşüncedeyiz 4+4 ten başka bir kuruş vermezler.verirlerse eşek olur anırırım.boşuna masaya oturmayın.sendikalar olarak siz ancak toplu sözleşmede masada oturma yeri değişimi hakkını alırsınız.hahahahahahahaaaaaaa
YanıtlaSil4C LİYEDE BAYRAM HARÇLIĞI İSTEYİN KADROLULAR BENİM MAAŞIM KADAR HARÇLIK ALIYOR HAKMI BU
YanıtlaSilNEDEN 2014DE ÖDENECEK BU ANLAŞILACAK OLAN ÜCRET ŞİMDİ ÖDEYİNDE BİRAZ GÖNÜL ALIN BARİ BAYRAM ÖNCESİ KADROLUYA HER TÜRLÜ ZAM BİR BAHANEYLE ÖDENİYOR BENDE BU DEVLETİN İŞİNİ YAPIYORUM BU AYRIMCIĞI SİZ YAPIYORSUNUZ SÖZÜNÜZDE DURMAYIP BU KADAR İNSANIN GÖZÜNDEN DÜŞTÜNÜZ ZATEN TAŞERONA BİLE EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ÖDENSİN DİYEN BAKAN 4CLİYE MAAŞINDAN BAŞKA HİÇ BİR ÜCRET ÖDENEMEZ ŞARTINI KALDIRSINDA GÖRELİM BU SÖZLEŞME ŞARTLARININ BİR ÇOĞU GERCEK BİR KÖLELEŞTİRMEDİR BENCE
YanıtlaSilbaşbakan 76 milyonun hükümetiyiz diyor 4 clilerin hükümti nerde
YanıtlaSilkadro istiyorsanız 200 200 zamma ne gerek var insanları iyice salak yerine koydunuz siz yazılmış senaryoyu oynayan devletin fügüranlarısınız sadece bu insanların sırtından nemalanan asalaklarsınız oradan ne çıkacağını sizde bizde çok iyi biliyoruz ne çıkarsa devletin öz memuruna 4cli yine avcunu yala 100 200 zam alırsan öp başına koy aman ne büyük iş başardılar sonra dinle dur
YanıtlaSil500 500 1000 tl isteyinde mesai arkadaşlarımıza biraz yaklaşalım bari aynı işi yaptığımız halde yarısını bile alamıyoruzda tabi isteye bilirseniz bizim için atacağınız adımlar gözünüzde çok büyük nedense diğer kesim deveyi hamuduyla götürüyor isteyin isteye bildiğiniz kadar onlara nasıl olsa ödüyor devlet bizim sözleşme değişmedikçe bu 4c illetinden kurtulmadıkça insan statüsünde yaşayamayacağız benim düşüncem bu
YanıtlaSil