Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

22 Aralık 2012 Cumartesi

Özelleştirme Uygulamaları ve Geçici Personel 4/C Hakkında Merak Edilen Hususlar


Özelleştirme Uygulamaları ve Geçici Personel 4/C Hakkında Merak Edilen Hususlar
Özelleştirme uygulamaları ve yapılan uygulamalarda 4/C personelinin nasıl değerlendirildiği, 4/C statüsünde çalışanların hukuki ve mali hakları bu ve buna benzer 4/C'li geçici personelin merak edilen soruları ve bu soruların yanıtlarını yayınlıyoruz.

Soru 1: Özelleştirme Nedeniyle İş Akdi Fesih Edilen Personelin Durumu Hakkında.

Cevap 1: Özelleştirme nedeniyle iş akdi fesih edilen personel kamu kurum ve kuruluşlarına geçici personel (4/C) statüsünde atanmakta olup, Geçici Personelin hukuki statüsü ve mali hakları Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir.

Soru 2: Özelleştirme Nedeniyle İş Akdi Fesih Edilen İşçi Personelin Nakli Hakkında.

Cevap 2: 4046 sayılı Kanun gereğince özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşlarında çalışan işçi personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan atamalarında öncelikte atama yapılacak kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet gerekleri ve personel ihtiyacı göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak bu şekilde ataması yapılan personelin il tercihleri dikkate alınarak merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmesi ve dağıtımlarının yapılması gerekmektedir.

Soru 3: İşçi Personelin Nakli Hakkında.

Cevap 3: Sürekli ya da geçici işçilerin kurumlar arası naklen atanmaları iş mevzuatı gereğince mümkün bulunmamakla birlikte, aynı kurum içinde yer değiştirmeleri meri mevzuat çerçevesinde mümkün olabilmektedir.

Soru 4: Geçici Personelin hukuki ve mali hakları hakkında.

Cevap 4: Bilindiği üzere, özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşlarında çalışan ancak özelleştirme nedeniyle iş akitleri fesh edilen özelleştirme mağduru işçi personelin, Bakanlar Kurulu Kararı ile hukuki ve mali statüleri belirlenerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçici personel 4/C atamaları yapılmış veya yapılmakta olup, sözkonusu personelin hukuki ve mali statüsünün değiştirilmesi Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkün bulunmaktadır.

Soru 5: Özelleştirme Mağduru 657 Sayılı Kanunun 4/C maddesi Gereğince Geçici Personel Olarak Ataması Teklif Edilen Personelin Sözleşmelerinin Yapılması Ve Çalışma Süreleri hakkında.

Cevap 5: Özelleştirme nedeniyle iş akdi fesih edilen personel kamu kurum ve kuruluşlarına geçici personel statüsünde atanmakta olup, Geçici Personelin hukuki statüsü ve mali hakları Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1 inci maddesi çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen özelleştirme mağduru geçici personelin, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) fıkrasına göre her halükarda bir mali yılda on bir ay 38 günü geçmeyecek şekilde çalıştırılabileceği hükme bağlanmıştır. Ancak, anılan Bakanlar Kurulu Kararı’nın “vize zorunluluğu” başlıklı 12 inci maddesi gereğince bu şekilde istihdam edilecek geçici personelin tip sözleşme örneklerinin Maliye Bakanlığına vize ettirilmesi gerekmekte olup, bu vize işlemi yapılmadan geçici personelin sözleşmelerinin yapılması ve bu personele her hangi bir ödemede bulunulması mümkün bulunmamaktadır.

Soru 6: Atanması Yapılan Fakat İşe Başlamayan Geçici Personelin Durumu Hk.

Cevap 6: “Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar” kapsamında istihdam edilenlerden her hangi bir şekilde görevinden ayrılanlar (askerlik hizmeti dolayısıyla ayrılanlar hariç) ile istihdam işlemleri tamamlanmasına rağmen göreve başlamayanlar ikinci kez bu haktan faydalanamazlar

Soru 7: Geçici Personelin (4/C) Kadro Talepleri Hk.

Cevap 7: 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası gereği kamu kurum ve kuruluşlarındaki bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet ihtiyacı, geçici personel istihdamı ile giderilmekte olup, ilgililerin statüleri bu çerçevede belirlenmiştir.

Soru 8 Geçici Personelin Atandıkları Kuruma Bildirilmesi Ve İl Tercihi Olup Olmadığı Hk.

Cevap 8: Geçici personel olarak istihdam edilme talebine yönelik başvurular Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yapılmakta ve bu Kurum tarafından ilgili mevzuatı gereğince incelenmekte, yine bu Kurumun Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirdiği bilgiler çerçevesinde atama teklifleri gerçekleştirilmekte, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından atama teklifi yapılan kurumlara atamaya esas bilgi ve belgelerin intikalini müteakip de, atama ve göreve başlatma işlemleri atama teklifi yapılan kurumlarca gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, Başkanlığımızca gerçekleştirilen atama tekliflerinde ilgililerin kurum tercihi söz konusu olmayıp, bahse konu kişilerin görev yapacağı birimler, hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak atama teklifi yapılan kurumlar tarafından belirlenmektedir. Atama teklifi yapılan kurumlar ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.
www.4cmagdurlari.blogspot.com

Soru 9: İşçi statüsünde göreve başlayıp sözleşmeli statüye geçen ve özelleştirme uygulamaları sebebiyle 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde ataması yapılan kişinin işçilikte geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin tespitinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda.

Cevap 9: İşçi statüsünde geçen hizmetlerinin emekliliğe tabi hizmetinin hesabında değerlendirilirken kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin tespitinde dikkate alınmamaktadır.

Soru 10: 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi gereğince geçici personel olarak atama teklifi yapılan kişinin yerleştirilinceye kadar sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışması halinde hak kaybına uğrayıp uğramayacağı hususunda.

Cevap 10: 4046 sayılı Kanunun değişik 21 inci maddesine göre İş kaybı tazminatı ödenmesi ve sağlanabilecek diğer hizmetlere ilişkin işlemler Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup bu hususta Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün görüşünün alınması gerekmektedir.

Soru 11: Kadrolu veya sözleşmeli statüde görev yapmakta iken, özelleştirme uygulamaları çerçevesinde 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin fark tazminatı ödemesine esas ücretinin tespitinde hangi tarihin dikkate alınacağı hususunda.

Cevap 11: Özelleştirme işlemleri sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin fark tazminatı hesaplamasında, bu personele Başkanlığımıza bildirildiği tarihte yapılan toplam net ödemelerin dikkate alınması gerektiği değerlendirilmektedir.

Soru 12: Özelleştirme uygulamaları nedeniyle işsiz kalan işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarına geçici personel olarak yerleştirilmesine ilişkin düzenleme çerçevesinde atanan personelin il değişikliği veya Kurum değişikliği talebinde bulunması hakkında.

Cevap 12: Özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan ve bilahare işsiz kalacak olan işçiler ilk atama tekliflerinin yapıldığı kurumlarda istihdam edilmekte olup, Başkanlıkça söz konusu personelin kurumlarının değiştirilmesine ilişkin hukuki bir düzenleme bulunmamaktadır. Ayrıca Başkanlıkça tüm İl Valiliklerine gönderilen 08/03/2010 tarihli ve 5623 sayılı yazıda, atama teklifi yapılarak göreve başlayan geçici personelin, kendi talepleri veya kurumların hizmet ihtiyaçlarına dayalı talepleri üzerine Valilik tarafından İldeki diğer kurum ve kuruluşlarda görevlendirilmesinin mümkün olabileceği belirtilmiştir.

Soru 13: Özelleştirme uygulamaları nedeniyle işsiz kalan işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarına geçici personel olarak yerleştirilmesine ilişkin düzenleme çerçevesinde geçici personel olarak atama teklifi yapılarak göreve başlayan personelin niteliğine uygun bir işte çalıştırılma talebi hakkında.

Cevap 13: Özelleştirme sonrası mevcut işçilerden iş sözleşmesi feshedilerek işsiz kalan personelin 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi çerçevesinde geçici personel statüsünde istihdam edilmesi amacına yönelik olarak ataması teklif edilerek göreve başlayan personelin, hizmetine ihtiyaç duyulduğu birimlerde amirleri tarafından verilen görevleri yapmaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Soru 14: 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi gereğince çalışan geçici personelin bir sözleşme dönemi içerisinde sahip olduğu 22 günlük ücretli iznini toplu olarak kullanıp kullanamayacağı ile ücretsiz izin alıp alamayacağı hakkında.

Cevap 14: 31/12/2010 tarihli ve 27802 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 20/12/2010 tarihli ve 2010/1205 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına eki “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”ın 9 uncu maddesinde geçici personele verilecek izinlerin tek tek sayılmış olup bu izinler içinde “ücretsiz izin” adı altında bir iznin bulunmaması nedeniyle söz konusu personel ücretsiz izin kullanamayacaktır. Ayrıca çalıştığı her ay için hak edeceği 2 günlük ücretli iznini sözleşme dönemi içerisinde toplu olarak kullanabilecektir.

Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu Haberi Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

  • Faruk Çelik 4/C Çalışanları İle Görüşme Yaptı
    04/04/2013 - 28 Yorum
    Faruk Çelik 4/C Çalışanları İle Görüşme Yaptı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Twitter'den…
  • İsmail Koncuk: Bakan 4/C Sorununu Çözmezse O Koltukda Oturmasın
    21/01/2014 - 2 Yorum
    İsmail Koncuk: Bakan 4/C Sorununu Çözmezse O Koltukda Oturmasın Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk Kanal…
  • Faruk Çelik: 4/C konusunda Henüz Karar Aşamasında Değiliz
    21/02/2014 - 8 Yorum
    Faruk Çelik: 4/C konusunda Henüz Karar Aşamasında Değiliz Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda,…
  • Kıdem Tazminatı Kaldırılıyor
    12/07/2011 - 3 Yorum
    Hükümet Kıdem Tazminatını Kaldırmak Niyetinde Geçen yıl tartışılan ve Türk-İş ile Hak-İş’in ayaklanmasına…
  • Ali Yalçın 4/C Çalışanlarına Kadro Konusunda Hangi Açıklamalarda Bulundu?
    03/02/2016 - 20 Yorum
    Ali Yalçın 4/C Çalışanlarına Kadro Konusunda Hangi Açıklamalarda Bulundu? Memur-Sen Genel Başkanı Ali…

Son 4/C Haberleri

Copyright © 2025 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com