Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

1 Şubat 2012 Çarşamba

Geçici Personel 2 Şubat Günü İstanbul'da Sokağa İniyor


Tuik'de çalışan Geçici Personel 2 Şubat Günü İstanbul'da Sokağa İniyor
Türkiye’nin en önemli istatistikleri için bilgi toplanması onların elinde. Ancak onların ne iş güvencesi var ne de fazla mesaileri. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yoksulluk, dış ticaret gibi Türkiye ekonomisinin en önemli makroekonomik verilerini toplayan ve kamuoyuna açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) bu istatistikleri oluşturan 1700 kişi 4/C statüsünde güvencesiz çalıştırılıyor. TÜİK’te güvencesiz çalışanlar yarın İstanbul’da sokağa çıkacak. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) üye çalışanlar “Güvencesizler için insanca çalışma koşulları ve güvenceli istihdam istiyoruz” diyecek.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
Türkiye’nin gündemine Tekel işçileri ile giren 4/C Devlet Memurları Kanunu’nda özelleştirmeler nedeniyle diğer kamu kurumlarında çalışan geçici personeli kapsıyor. Ancak 1972’den beri TÜİK’te çalıştırılan geçici personel özelleştirme mağduru değil. TÜİK’te yaklaşık 2500 kişi anket çalışmalarını yürütmek için geçici personel olarak çalıştırılıyor. TÜİK çalışanlarının verdiği bilgiye göre geçici personel yılda 11 ay 20 gün görev başında. Yıl sonlarında 10 gün işten çıkarılıyor ve yılbaşında yeniden sözleşme yapılıyor.
Maaşları çok düşük
Türkiye için olmazsa olmaz verileri, nüfus sayımından sanayi istatistiklerine, hayvan sayımından enflasyona, işgücünden dış ticarete bu personel topluyor. TÜİK çalışanlarının verdiği bilgiye göre sorun da burada çıkıyor. Kadrolular gibi çalışmalarına rağmen en düşük memur maaşı olan 1630 lira bile alamıyorlar. Lise mezunları aylık 965, üniversite mezunları ise 1050 lira alıyor. Kıdem hakları bulunmayan 4/C’li çalışanların yemek ve yol ücretleri de yok.
TÜİK geçici çalışanlarına göre TÜİK’in asli ve sürekli görevi olan veri toplama, anket ve analiz çalışmalarını onlar yürütüyor. Ayrıca çalışanlar TÜİK’te işlerin süreklilik arz ettiğini belirterek “TÜİK’in işleri arasında dönemsel olarak nitelenebilecek her hangi bir faaliyet alanı ya da iş yoktur. Zaten istatistik çalışmaları için sürekli ve düzenli olarak ölçüm yapılması gerekir” diyor.
Sosyal hakları yok
* TÜİK’te 2500 kişi 4/C kapsamında çalışıyor.
* Lise mezunları 965, üniversite mezunları 1050 lira alıyor.
* Kıdem tazminatları, yemek, yol ücreti hakları yok.
* 25 yıl çalışıp emekli olan geçici personel bile var.
* Yılda sadece 11 ay 20 gün primleri ödeniyor.
* Sözleşmesi feshedilenlere kıdem ya da ihbar ödenmiyor.
4C nedir?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre 4/C, özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek geçici personeli kapsıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul, 1 yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olması.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu Haberi Paylaş:

3 yorum:

  1. 4c çalışanlar tekel işçileri olarak biliniyor fakat onlar kıdem tazmınatlarını almıs vede boste kalmasınlar dıye 4c yapılmıs kısıler sayıları 15 bın bıde onların dısında dırekt 4c olarak memurıyete tuık tbmm ve saglık bakanlıgında baslatılmıs 4c lıler var bence tuıklıler davalarında haklı kadroya gecırılmelerı lazım zaten tbmm 4c lılerı 2200 tl maas alıyor ve ara vermıyorlar ben desteklıyorum

    YanıtlaSil
  2. YILDA 11 AY ÇALIŞTIRILIP 1 AYDAN FAZLA ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILDIK. VASIFSIZ ÇALIŞTIRILIP TAHSİL DURUMUNA BİLE BAKILMADAN HER İŞTE KULLANDIRILIYORUZ.KENDİLERİNİ BİZİM YERİMİZE BİR KOYSALARDI ANLARLARDI DURUMUMUZU. ELBET BİR GÜN ANLAYACAKLAR. ÖNEMLİ OLAN İŞ İŞTEN GEÇMESİN..........

    YanıtlaSil
  3. TEDAŞ Özelleştirme Mağduruyum.

    2004 yılında KPPS den 93.00 puan alarak TEDAŞ' a yerleştim. 2 yıl önce özelleştirildi. 2 yıldır 4/c li olarak çalışıyorum. Havası kış çoluk çoçuk evde kış gününde kirada -20 derecede yaşamaya çalışıyoruz. Bunun adı yaşamak sa adaletse ben birşey demiyorum. 1 ay çıkışta ne yapalım ne yiyelim..

    4/c li çalışan arkadaşların yaşadıklarını kimse anlayamaz..

    Yaşayan anlar en iyi..

    Bir insan empati yapabilmeli, kendini bizim yerimize koyabilmeli en önemli bu.. Bu hükümetten empati yapabilen yok.. Bu mecliste empati yapabilen yok. Çünkü onlar ocak ayında eve ekmek götürememe durmu yaşamadılar.. Ev kirasını ödeyememe durumu yaşamadılar..

    Ben elimizden alınan haklartı bize geri iadesini istiyoruz sadece..

    YanıtlaSil

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com