Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi Anayasa Mahkemesi 4/C Kararını Vermeli
4/C'nin iptali için başlattıkları mücadelenin hala sonuçlanmaması sonucu girilen darboğazın giderilmesini isteyen HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, Anayasa Mahkemesinin bir an evvel davayı sonuçlandırması gerektiğini belirterek Anayasa Mahkemesini bu hassas konu için göreve davet etti. 4/C`nin iptali istemiyle başlattıkları hukuk mücadelesi sonucu konunun 7 aydır Anayasa Mahkemesinde beklemekte olduğunu ifade ederek, `Danıştay tarafından Anayasamıza aykırı olduğu iddia edilen 657`nin 4/C ve TÜİK yasasının ilgili maddesi bir an önce iptal edilerek kölelik düzenine son verilmelidir` dedi.
ANKARA - (ANKA) – (HAK-SEN) Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, 4/C`nin iptali istemiyle başlattıkları hukuk mücadelesi sonucu konunun 7 aydır Anayasa Mahkemesinde beklemekte olduğunu ifade ederek, `Danıştay tarafından Anayasamıza aykırı olduğu iddia edilen 657`nin 4/C ve TÜİK yasasının ilgili maddesi bir an önce iptal edilerek kölelik düzenine son verilmelidir` dedi.
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, bir grup sendika üyesiyle birlikte Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Ankara Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.
Çivi yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl bugünlerde TEKEL işçilerinin 4/C`ye geçmemek için Kızılay`da oturma eylemi yaptıklarını hatırlatarak, `79 gün süren bu mücadele son yıllardaki en büyük direniş eylemiydi. Ancak, bu eylemde işçiler maalesef yarı yolda bırakıldı. Böylesine önemli bir direnişin üzerinde 1 yıl dahi geçmeden herşey unutuldu. Biz bu vesileyle bu şanlı direnişi anıyoruz. Bu tarihi yazan işçi kardeşlerimizi minnetle anıyoruz. Ancak, onları yarı yolda bırakan sözde sendikalacıları da sendikal tarih birgün yazacaktır` diye konuştu.
-`4/C KURBAN ALMAYA DEVAM EDİYOR`-
TÜİK`de de 4/C`li personel çalıştırıldığını ifade eden Çivi, `39 yıldan beri kölelik düzeni devam etmektedir. Bu süre zarfında binlerce insanın emeği sömürülmüştür. Adeta köle azad eder gibi hiçbir yasal tazminatları ödenmeden kapının önüne konulmuşur. Bu uygulama halen devam etmektedir. Nitekim, bu ay Türkiye İstatistik Kurumu Ankara Bölge Müdürlüğünde ve Erzurum Bölge Müdürlüğünde çalışan iki sendika üyemizin sözleşmesi yenilenmemiştir. Ayrıca, sendikamız üyesi olmayan başka 4/C personelin de sözleşmeleri yenilenmemiştir.
Bu uygulamanın nedeni , 4/C nin kurum yöneticilerine verdiği padişahlık yetkisinden ve 4/C kölelik düzeninden kaynaklanmaktadır` dedi.
Çivi, TÜİK`de çalışan 2 personelin 4/C`ye kurban verildiğini dile getirerek, `Her ikisi de 10 yıldan beri TÜİK`te 4/C olarak çalışan Ankara Bölge Müdürlüğünde Devrim Kalemci ve Erzurum Bölge Müdürlüğünde Elif Ergün aynı düzenin kurbanı olmuşlardır. Bu arkadaşlarımızın işine son verilmesini gerektirecek hiçbir yasa dayanak yoktur. Tamamen Bölge Müdürlerinin bu personel haddini bildirmesinden başka birşey değildir. Kamuda çalışırken, ekmeği elinden alınarak bir çalışana haddini bildirmek ancak 4/C`ye ait bir düzenlemedir` diye konuştu.
-`MÜCADELEMİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYORLAR`-
TÜİK`te 19 yıl 4/C`li olarak çalıştıktan sonra emekli olan sendika üyeleri Sabahattin Gürler adına Danıştay`a yaptıklerı başvuru sonucu 4/C`nin iptali için konunun Anayasa Mahkemesi`nin önünde olduğunu ifade eden Çivi, `Bu başvuruya başta Tek Gıda-İş olmak üzere bazı sendikalar sahiplenmektedir. Ben açık seçik soruyorum ve cevap bekliyorum. Ey sendikacılar siz hayatınızda TÜİK`ten içeri girdiniz mi? Sabahattin Gürler`i yolda görseniz tanırmısınız? Sizin 4/C den ne zaman haberiniz oldu? Kimse sendikamızın mücadelesini sahiplenerek kendine pay çıkarmasın. Emek hırsızlığı yapmasın. Gitsinler kendi üyelerinin hak ve emeği için mücadele etsinler` dedi.
-`ANAYASA MAHKEMESİ 4/C KARARINI VERMELİ`-
4/C ile ilgili konunun 7 aydır Anayasa Mahkemesi`nin önünde beklediğini ifade eden Çivi, `Danıştay tarafından Anayasamıza aykırı olduğu iddia edilen 657`nin 4/C ve TÜİK yasasının ilgili maddesi bir an önce iptal edilerek kölelik düzenine son verilmelidir. Zira, 4/C kapsamı her yıl daha da genişlemekte, kölelerin sayısı artmaktadır. Halen 25 bin civarında olan 4/C personel sayısı bu yıl 44 bin olarak hedeflenmektedir` dedi. Çivi sözlerini şöyle tamamladı:
`Türk-İş`in Aralık sonu itibariyle yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarının yaklaşık 867 TL olarak hesaplandığı belirtilmiştir. Eline aylık ortalama en fazla 879 TL ücret geçen bir 4/C`li personelin geriye kalan 17 TL ile eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, giyim, ısınma, ulaşım, haberleşme diğer insani ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre görev yapan geçici personel arasındaki temel ücret farklılığının giderilerek, en düşük memur maaşı düzeyine çıkarılmalıdır.`
(ANKA)
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.