Sözleşmelilerin Kadro Sorunu Ne Zaman Çözülecek?
4/B’liler, 4/C’liler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanları, vekil ebe hemşireler, vekil imamlar, memur olmak isteyen üniversite mezunu işçiler…
Hani bilinen bir söz vardır; şu okullar olmasa milli eğitimi ne güzel idare ederdik…
Eski milli eğitim bakanlarımızdan birine ait olduğu söylenen bu söz, aslında devletin işleyişini göstermesi açısından yıllarca başvuracağımız özlü bir söz niteliğinde. Devlet, personel istihdam etmekte zorluk çektiği bölgelere sözleşmeli atama yapmak istediğinde atanmak için çalmadık kapı bırakmayan arkadaşlarımız, daha sonra imzaladıkları sözleşmede yer alan maddeleri atlamak için kapı çalmaya başlıyor.
Yaşanılan bu keşmekeşlikte hatanın büyüğü devlette olmasına karşın, bu karmaşık sistemi önce kabul edip, sonra rahatsız olmaya başlayanlar da masum değil. Devlet ne yapıyor peki bu durumda? İktidarlar seçimle geliyor, sendikalardan ve tabandan baskı gelince dayanamayıp şartları esnetiveriyor. Sonra yeni bir sorunun kapısı aralanıyor. Bugün beklenti içinde olan bütün kesimlerin talepleri karşılansa bile, devletin personel sisteminde standart yakalanmadıkça, bu kısır döngü devam edip gidecek.
Şu tabloya bir bakar mısınız; 4/B’liler, 4/C’liler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanları, vekil ebe hemşireler, vekil imamlar, memur olmak isteyen üniversite mezunu işçiler…
Saymakla bitmeyen bir personel rejimimiz var. Kamu çalışanlarını ilgilendiren her değişiklik büyük reform ve müjde olarak neredeyse gündem olacak. Aslında yapılan, devletin çalışanlarını mağdur etmeden hak ettiğini vermesidir. Memurların, sendikaların ve hükümetin gündemindeki konuları kısaca ele alıp, bu yöndeki beklenti ve talepleri dile getirdikten sonra, kamu tarafında olayın ne aşamada olduğunu sizlere şu şekilde aktaralım.
4/C’LİLER
4/C’lilerin farkına toplum olarak ilk kez TEKEL eylemlerinde vardık. Sonra bu kesimin memur sendikalarına üye olabileceği ortaya çıktı. Garabete bakın ki, memur sendikasına üye olan birisinin diğer memurlar gibi iş güvencesi yok. Her yıl sözleşme yeniliyor. Bir ay eksik çalışıyor, kıdem tazminatı oluşmuyor, sosyal yardımlardan alamıyordu. Daha sonra bu mağduriyetleri, sendikaların toplu sözleşme süreçlerindeki gayretleri ve hükümeti zorlamaları sonrası kısmen giderildi. Şimdi tartışılan ise 4/C’lilerin kadro sorunu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadro yönünde bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Maliye Bakanı ise böyle bir çalışma içinde olmadıklarını söyledi. İlk çalışma, 4/C’lilere 4/B’lilerin bütün haklarını verip, statülerini değiştirmemekti. Memur-Sen ve Çalışma Bakanı Çelik’in açıklamaları 4/C’lileri heyecanlandırdı. Bu beklentinin kısa bir sürede gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Ancak her şey Başbakan’a bağlı. 4/C’li arkadaşlarımız sendikalarını aradıkları kadar iktidar partisi ve TBMM’yi ararlarsa bu süreç daha kısa sürede sonuçlanacaktır.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
KAMU DIŞI AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ÇALIŞANLARI
Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanlarının kadro beklentisi bulunuyor. Ancak memur olabilmenin yolu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 50. maddesine göre KPSS’ye girmekten geçer. Bu açıdan bakıldığında, bu unvanda çalışanların memur olma ihtimali zor. Ancak buna karşın, sendikaların mücadelesi sonuç getirir mi, bunu da zaman içinde göreceğiz.
2351 KİŞİ
Sağlık Bakanlığı, 2000 ( 2 bin) veri hazırlama elemanı ihtiyacını gidermek için görevde yükselme sınavı yaptı. Yapılan sınavda, 70 puan barajını 4351 kişi geçti. Atamalar, en yüksek puandan başlayıp, 2 bin kişide sona erecek şekilde yapıldı. Yani en yüksek puanı alan 2 bin kişinin bu kadroya ataması yapıldı. Ancak, tartışma bitmedi. Bakanlık, 2 bin kişi için sınav yapmasına karşın ataması yapılanlardan hariç, 70 puandan fazla alan 2351 kişi de kadro beklentisi içine girdi. Bildiğim kadarıyla, bu görevde yükselme sınavı da Sağlık-Sen’in çalışması sonrası yapılmıştı. Sendikaların 70 puan barajını geçen 2351 kişinin de atamasının yapılması için çalışmasına karşın, şu bir gerçek ki, bu kişilerin atanması yeni bir sınavla mümkün. Yeniden sınav açılması için yapılacak şey ise; kadro bekleyen bu kişilerin bakanlık ve siyaset kurumu üzerinde baskı oluşturması. Sendikalar zaten bu konuda ellerinden geleni yapıyor.
VEKİL EBE HEMŞİRELER
Vekil ebe hemşireler, KPSS sınavında başarılı olarak personel ataması yapılamayan zor bölgelerde görev yapıyorlar. 2011 yılında, vekil ebe hemşirelerin kadroya geçirilmesi esnasında bir yıllık çalışma süresi şartı, 660 çalışanı mağdur etti ve kadrolu olmalarını engelledi. Mali ve teknik açıdan vekil ebe hemşirelerin kadroya geçmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamakta. Yapılacak şey, Sağlık Bakanlığı’nın talep etmesi ve ilgili kurumları ikna etmesi.
Kaynak:www.gazetekamu.com
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
BU SENDİKALARDAN BİRŞEY BEKLEMEK HELE AHMET GÜDOĞDUDAN APTALLIĞIN DANİSKASI OLUR ÖZLÜK HAKLARIMIZI ALIP BİZİ MAĞDUR EDEN HÜKÜMETTEN HİÇ BİRŞEY BEKLEMİYORUM HİÇ OLMAZSZ BİZ ONLARA ŞUNU VERDİK DEMESİNLER BİRDE ALDIKLARINDAN BAHSETSİNLER
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilistemiyoruz kadro onların olsun böyle yalanlara biz kandırdilar zaten kadroluyduk ama ellimizden kadromuzu aldılar nasıl bidaha verecekler bu hükümet asla ver mez bizi düsman olarak gören bir hükümet kalkıp düsmanına kadro verırmi vermez bizlerde oy vermiyeceğız ellimıze oy mız var vermeyız asla 4 c ler arkadaslar seçıme 2 aya yakın zaman var bizlerde seçimde oy vermiyeceğiz bu hükümete hepiz yakacağız başka çare yok
YanıtlaSilya demek kadro yok.rey de yok o zaman
YanıtlaSilarkadaş sen tedaşa kpss + mülakat ile atandıktan daimi işçi kadrosu(4857yasaya bağlı) verilsin.sonra bu kurum özelleşsin ve 4c verilsin.bu hakmıdır?hukukmudur?bizim elimizde değildi işçi olmak ve özelleşmesi beklenen bir kuruma atanmak.10 sene önceden bahsediyorum.işsizlikten neresi olursa oraya başvurduk.o zaman diğer işçi kadrolarınada aynı uygulamayı yapsınlar.yada bizide aynı kadroyla başka kuruma versinler.o zaman hak yerine gelir.
YanıtlaSilAlın 4/ c lilere bir bomba daha Maliye 4/ c lilere Çocuk Kaç yaşında olursa olsun aynı miktarı veriyormuş. Herkes maaşına baksın ve neye dayanaraktan bunu yaptıklarını sorsun.
YanıtlaSilDevlet memurlarına 0-6 yaş gurubu için bir kat arttırımlı ödenirken bizlere çocuk 6 yaşından küçük olsa dahi 7 yaş ve üstünde değerlendiriyorlar.
Halbuki bakanlar kurulu kararında 657 sayılı devlet memurlerı 3. bendi hariç olmak üzere aynı usül ve esaslar dahilinde faydalanırlar denmesine rağmen bunu uygulamıyorlar.
ha 203 . cü maddenim 3. fıkrasını sorarsanız o da
Aile yardımı ödenekleri hiçbir vergi ve kesintiye tabi olmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez deenmektedir.
Şİmdi soruyorum Bu maliyecilere bunun neresinde bahsediyor 0-6 yar gurubu 4/ c lilere 1 kat arttırımlı ödenmez diye maaş yapanlara.
Arkadaşlar 4 c lilerin çocukları doğduğu günden itibaren 7 yaşında oluyormuş sayın Maliyecilere Göre........................................................
YanıtlaSilHÜKÜMETİN SENDİKASI VE ONUN BAŞKANI(AHMET GÜNDOĞDU) ÇIKIP KONUŞMASIN BİZİM ONDAN BİRBEKLENTİM YOK OLMADIDA O GİTSİN BAŞBAKANIN SEÇİMLERİNİ ORGANİZE ETSİN 4CLİLERLE DALGA GEÇİP ALAY ETMESİN MEMURSEN BÜTÜN TÜRKİYE GENELİNDE AKTİF ÇANTACILIK YAPIYOR BİZİM YAKAMIZIN BIRAKIN BİZ ÇANTACILARI İSTEMİYORUZ
YanıtlaSilBu hükümet olduğu sürece 4/c lilerin yüzü asla gülmeyecektir!!! Çünkü bunlar bizden aldıklarını geri vermezler.
YanıtlaSil