2. Toplu Sözleşme Görüşmeleri Başlıyor
Geçen yıl ilki yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde, taraflar bu yıl 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren biraraya gelerek müzakerelerde bulunacaklar. Peki neler talep ediliyor, Sendika konfederasyonları tarafından esas yetki ve sorumluluk kimde, anlaşma olmazsa ne gibi sonuçlar olacak hepsi bu haberimizde.
TOPLU SÖZLEŞME KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR?
Toplu sözleşme görüşmeleri genel ve hizmet kolu bazındaki konular olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Genel konularda imza yetkisi, en çok üyeye sahip olduğu için, Memur Sen'dedir.
Hizmet kollarında imza yetkisi ise yetkili sendika temsilcisindedir.
MASADA KİMLER OLACAK?
Genel toplu sözleşmelere;
Memur Sen Başkanı ve 1 temsilci (2 kişi)
Kamu Sen temsilcisi
KESK Temsilcisi
Hizmet kollarında yetkili sendikaların birer temsilcisi (11 kişi) (Memur Sen 10, KESK 1 hizmet kolunda yetkilidir.) katılacaktır.
Kamu tarafı adına ise görüşmelere "Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan (başkan), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve heyet başkanınca uygun görülen bakanlık temsilcileri ile Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri" katılacaktır.
KİM NE İSTİYOR?
Görüşmelerde, sendika heyetinin tümünün Başkanlığını Memur Sen temsil etmektedir. Bu nedenle Memur-Sen'in talepleri önemlidir. Konfederasyon yetkilisi Ahmet Gündoğdu, taleplerini hafta içinde açıkladı. Taleplerde iki husus öne çıkmaktadır. 2014 ve 2015 için yüzde 6+6 ve 2014 yılı için taban aylığına 100 lira zam talep edilmektedir. Tüm detaylar için tıklayınız.
Kamu Sen 2014 yılı için yüzde 10+10 zam telep etmektedir. Talep detayları için tıklayınız.
KESK ise haberi hazırladığımız bugün itibariyle ne açıklama yapmış ne de toplu sözleşme teklifi yayınlamıştır. İnternet sitesinde bu yönde bir bilgi bulunmamaktadır.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
GÖRÜŞMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Kanuna göre, görüşmelere Ağustos ayının ilk iş gününde başlanması gerekmektedir. Bu ise 1 Ağustos'a tekabül etmektedir.
Görüşmelerde hafta sonunda da görüşme yapılabilecektir. Ancak genel tatil günlerinde görüşme yapılmayacaktır. 8 ila 10 Ağustos arası Ramazan bayramına rastladığı için bugünlerde görüşme olmayacaktır.
Görüşmelerin, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının da alınmasını içerecek şekilde, 1 ayda tamamlanması gerekmektedir. Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan "Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ağustos ayının son işgünü tamamlanır." hüküm gereğince görüşmelerin 30 Ağustos'ta bitmiş olması gerekmektedir.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Kanunun 14. maddesine göre KGHK,
Bakanlar Kurulunun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği 1 üye, (Başkan) Faruk Çelik'in görevlendireceği 4 üye, Memur-Sen tarafından 2, Kamu Sen ve KESK tarafından seçilecek birer üye olmak üzere toplam 4 üye, Bakanlar Kurulunun Memur Sen'in önereceği 3, Kamu Sen ve KESK'in önereceği 2'şer üye olmak üzere toplam 7 üye arasından seçeceği bir üye, Bakanlar Kurulunun akademisyenler arasından seçeceği 1 üyeden, oluşacaktır.
Kurula yapılacak başvurudan itibaren 5 gün içinde karar verilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, en az sekiz üyenin katılımı ile toplanır. Sendikaların toplamda 5 temsilcisi bulunmaktadır.
Kurulu kararları kesin olup, iptali için mahkeme yolu bulunmamaktadır.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
Buradan 3 Sendika Başkanına Bir Özelleştirme Mağduru olarak sesleniyorum: Eyer Biz Özelleştirme Mağdurları için Samimi iseniz Bizler için Kadronunun dışında hiç bir talepte bulunazsınız??? ve Kadro Talebinize hükümet tarafından (Bizlere Merhamet Ettiklerini söyleyen Merhametsizler) tarafından Olumlu Cevap verilmez ise Yapılacak olan Toplu Sözleşmere İmza atmaz ve Biz Özelleştirme Mağdurları için Birdefa olsun birlikte haraket eder Toplu Sözleşme Masasını terk edersiniz..... Ndenmi Çün Biz Özelleştirme Mağdurlarının: 15-20 Yıllık Çalışma Süresi ve Emeği hiçe sayılmıştır, Daimi Kadrolu İşimiz Elimizden alınmıştır, Kazanılmış Tüm Özlük haklarımız Gasp edilmiştir, Aylığımız 3/1 ine düşürülmüştür, Emekli Tazminatımız bizlere Zehir edilmiştir, Memurları Tüm hakları ile Dağıtırken Bizleri Ayrı tutmuş ve bizlere ayrımcılık yapmışlerdır, DünyanınHiç Bir Yerinde Görülmeyen (Çalıştığımız halde 1000 Tl Alıyoruz Fakat Bu Gün Emekli Olsak 1700 Tl Aylık Alaacağız), Çocuklarımızın Geleceğini Kararttılar, Askerde olan ve Üniversitede okuyan Çocuğumuza 10 TL Harçlık veremez duruma getirdiler Kısacası bunlar bizleri Ekmeğe Mutaç edip Namerde Muhtaç ettiler... Daha sayamadığım bir çok nedenden dolayı İşte Tüm bunlardan dolayı KADRONUN Dışında Biz Özelleştirme Mağdurları için Başka Hiç Bir şey Talep etmeyin....Bunu Yapabilirmisiniz (Yapamazsınız)???? (Yapamazsınız)????
YanıtlaSil