Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

27 Haziran 2013 Perşembe

Türkiye Kamu Sen Kadro Dışında Kalan Sözleşmeli Personel İçin Devrede


Türkiye Kamu Sen Kadro Dışında Kalan Sözleşmeli Personel İçin Devrede
Başbakan Erdoğan’ın sözleşmelileri kadroya alacaklarını açıklamasının ardından bu kapsama girmeyen çalışanlar için mücadelemiz Türkiye Büyük Millet Meclisi alt komisyonunda da sürüyor.
Türkiye Kamu-Sen heyeti, meclis plan ve bütçe komisyonunda görüşülen torba yasa tasarısına veriln kanun teklifleriyle kadro dışı bırakılan sözleşmelilerin de kadroya alınması için çalışıyor.
Türkiye Kamu-Sen’in Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda dile getirdiği görüşler şu şekildedir:
TBMM’de görüşülmekte olan Torba Kanun tasarısında ilgili maddeye bir hüküm eklenerek “TRT, Et ve Balık Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TMO, TİGEM, DHMİ, TUREM, TOKİ gibi kurumlarda çalışanlar, 309; 2547; 4059; 5258; 209 sayılı kanunlar; 399; 540 ve 181 sayılı KHK’lar gibi farklı mevzuat hükümleri çerçevesinde görev yapan personel ile Gençlik ve Spor uzmanları, Usta öğreticiler, Vekil Ebe ve Hemşireler, Kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları ve 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi uyarınca çalıştırılan özelleştirme mağdurlarıyla diğer tüm geçici personelin de isteğe bağlı olarak kadroya geçirilmesi talep ediliyor.
Yıllardır çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından kamuda sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasına son verilmesi ve esnek, kısmi zamanlı, geçici, vekil, ücretli, usta öğretici, sözleşmeli gibi değişik adlar altında çalışan tüm personelin, kadroya geçirilmesi için mücadele yürütülmektedir.
2011 yılında 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi gereğince ve 4924 sayılı Kanuna göre istihdam edilen personelin bir kısmı kadroya geçirilmesine karşın 5393 sayılı Kanununa göre belediyelerde istihdam edilen, 5302 sayılı Kanununa göre İl Özel İdarelerinde çalışan, bazı kamu kurumlarında, teşkilat kanunlarına göre sözleşmeli olarak çalışan personel ile 657 sayılı Kanunun 4/c maddesine göre istihdam edilenler kapsam dışında tutulmuştur.
Bütün bu hususlar incelendiğinde, 2011 yılı itibarı ile sayıları 300 bine dayanan sözleşmeli ve geçici personelden yalnızca 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca çalıştırılan yaklaşık 192 bin kişi memur kadrolarına geçirilmiş, yüz binin üzerinde sözleşmeli personel ile sayıları 20 bini bulan 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personel mağduriyete mahkûm edilmiştir.
Şimdi ise yapılacak düzenleme ile 2011 Haziranından sonra kamuda istihdam edilen 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel, 4924 sayılı Kanuna göre çalıştırılan sağlık personeli ve 5393 sayılı Kanun uyarınca çalıştırılan belediye personelinin kadroya geçirileceği, kurumlarda 309; 2547; 4059; 5258; 209 sayılı kanunlar; 399; 540 ve 181 sayılı KHK’lar gibi farklı mevzuat hükümleri çerçevesinde görev yapan sözleşmeli personel ile 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personelin yine kadro kapsamı dışında tutulacağı görülmektedir.
TC Anayasası’nın 10. maddesi “…hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” hükmünü amirdir. Buradan anlaşılan, eşitlik ilkesinin, sadece idare makamlarına, yani kanunun uygulayıcılarına değil, aynı zamanda kanun koyucuya, yani yasama organına da hitap ettiğidir.
Bu bakımdan ilgili düzenlemenin tüm sözleşmeli personeli kapsamaması nedeniyle, hukuki statüleri birbiri ile aynı olan sözleşmeli personel arasında ayrımcılık ortaya çıkacak ve benzer şartlar altında istihdam edilen personelden bir kısmının devlet memuru kadrosuna geçirilmesi, bir kısmının ise kapsam dışında tutulması sonucunda, Anayasal eşitlik ilkesi zedelenecektir.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
Uzun yıllar boyunca sözleşmeli personel adına sürdürülen mücadelenin temelinde; sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasının uluslar arası sözleşmelerde tanımlanarak, ülkelere tavsiye edilen düzgün iş, “decent work” kavramına uygun olmadığı, kamu istihdamına güvencesizliği yerleştirdiği, çok başlı bir uygulamanın önünü açtığı ve karmaşık bir istihdam yapısı doğurduğu gerekçeleri yatmaktadır. Bu nedenle sözleşmeli istihdamı uygulamasının kaldırılması ve 657 sayılı kanunun 4/c maddesi kapsamında çalıştırılan geçici personel dâhil olmak üzere, kamu istihdamı mantığına uymayan ve esneklik içeren vekil imam, vekil ebe, usta öğretmen gibi tüm çalışanların kadroya geçirilmesi gerekmektedir.
Siyasi iktidar, 10 yıllık icraatı boyunca kamu kesiminde memurluk yerine güvencesiz sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasını hâkim kılmaya; kamu istihdam rejimini, özel kesim istihdam rejimi benzeri bir yapıya çevirmeye çalışmıştır.
Sözleşmeli personel, “esneklik” adı altında, her türlü güvenceden mahrum, tayin hakkı olmayan, aile bütünlüğünün korunmadığı, her türlü istismara açık şekilde, bir zorlama ile karşı karşıya kalmıştır. Siyasi iktidarın, kamuda özel kesime benzer yapı oluşturma hedefi, son 10 yılda sözleşmeli personel sayısının 10 binler dolayından kadroya geçirilenlerle birlikte 300 bine çıkmasına neden olmuştur.
Bugün gelinen süreçte, sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasının mucidi olan hükümetin, yıllardır kamuya doldurduğu sözleşmeli personeli kadroya geçirmesi, yapılan hataların kabul ettiğinin en açık göstergesidir. Ancak bu noktada, siyasi iradenin büyük bir ikilem içinde olduğunu görmekteyiz. Yapılacak olan düzenleme, kamuda sözleşmeli personel uygulamasını sona erdirmemekte, yalnızca mevcut sözleşmeli personelin bir kısmını kadroya geçirmektedir.
Bu şekilde, kamuda sözleşmeli sorunu çözülmemektedir. Aynı anlayış devam ederse önümüzdeki aylarda, kamuya alınacak personel yine sözleşmeli esaslara göre istihdam edilecek, değişen bir şey olmayacaktır. Dolayısı ile sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yalnızca mevcut sözleşmeli personel açısından bir anlam ifade etmektedir. Kamuda sözleşmeli, geçici ve güvencesiz istihdam uygulaması, aynı şekilde devam etmekte ve mantık değişmemektedir.
Oysa gerçekleştirilecek düzenleme ile kayıtsız şartsız tüm sözleşmeli çalışanlar, kadroya alınıp, bu uygulamaya son verilmek suretiyle, yüzbinlerce sözleşmeli çalışanın sorunlarının bir kalemde çözülmesi mümkündür.
Türkiye Kamu-Sen olarak mücadelemiz, kamu kesimi başta olmak üzere, tüm ülkede istihdam mantığının güvenceli, sürekli ve uluslar arası sözleşmelerde tanımlanan “düzgün iş” kavramına uygun hale getirilmesidir. Günübirlik uygulamalarla yapılan iyileştirmeler, sorunun geneline yönelik bir çözüm getirmeyecektir. Bu noktada hükümet, yaptığı hatayı kabul etmesine rağmen, sözleşmeli personel uygulamasına son vermeyerek başka bir yanlışa daha imza atmıştır.
Bugün gelinen süreçte, sözleşmeli personelimizin bir kısmının kadroya geçirilmesinde kuşkusuz ki en büyük pay, sözleşmeli personelin sendikal haklara kavuşturulmasıyla başlayan ve yaptığı iş bırakma eylemleriyle, basın açıklamalarıyla, kampanyalarla, mitinglerle ve hukuki girişimleriyle Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalarımıza aittir. Eğer Türkiye Kamu-Sen’in sözleşmeli personel adına yaptığı bu etkili eylemler olmasaydı yetkililerin sözleşmeli personelin varlığından dahi haberi olmayacaktı. Bu dönemde birçok üyemiz, sözleşmeli personelimizin hakları için yaptıkları eylemler sonrasında soruşturmalara maruz kaldılar. Bir kısmı, bu eylemler nedeniyle işten el çektirildi ve mahkeme kararıyla işlerine döndü. Bir bölümü sürgüne gönderildi. Türkiye Kamu-Sen üyeleri çalışanlarımızın hakları için mücadele ederken bazı sözde sendikalar ise, idareye ihbar mektupları yazarak, muhbirlik yapıyor, çalışanları içten vuruyor, siyasi iradeyle çay içme törenleri yaparak sendikacılık yaptıklarını zannediyorlardı. Bu nedenle sözleşmeli personelimizin elde ettiği bu hakta, yaşanan zorlukları, yapılan fedakârlıkları ve çekilen acıları unutmamak gerekmektedir.
Türkiye Kamu-Sen olarak, sözleşmeli personelin bir kısmının kadroya geçirilmesini, olumlu bir gelişme olarak görmekle birlikte, sorunun tam anlamıyla çözülmediğini kamuoyuna bildirmeyi bir gereklilik olarak görmekteyiz. Bu alandaki mücadelemiz, kamuda güvencesiz, sözleşmeli, geçici, vekil ve kısmi zamanlı personel çalıştırılması uygulaması son buluncaya kadar sürecektir.
Meclis bütçe Komisyonundaki çalışmalara Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut katılıyor.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya www.4cmagdurlari.blogspot.com şeklinde aktif link verilerek kullanılabilir.
Bu Haberi Paylaş:

13 yorum:

  1. tbmm de calısan 4c lıler e 2700 tl maas verıyorsunuz 500 kısıye bu ayrıcalık neden pekı gerı kalan 22500 4c lıyıde aynı maası verın vallahıde bıllahıde kadro ısteyen namerttır sayın faruk çelik

    YanıtlaSil
  2. 23 Bin 4/C linin kadro alması Ekonomiyi çökertecekmiş.!!!Peki 96.500 kişiye kadro vermek ve ayrıca 19.000 yeni memur almak Ekonomiye teğet mi geçecek.Ağzınızdan çıkan her kelimeyi bizler duyamayabiliriz ammmmmmaaaaa Yukarıda AlLLAH var, ağzınızdan çıkan her kelimeyi ve harfleri bile duyuyor.Hele hele bizleri hiç adam yerine koymadınız vede bizden çekinmiyorsunuz.Peki söylediklerinizi ve verdiğiniz sözleri ALLAH'ın sizleri duyduğunu bile bile nasıl hesap vereceksiniz çok merak ediyorum.Biz 4/C lileri zaten cezalandırıyorcasına bizleri süründürdüğünüz yetmedi mi? Ben bir 4/C liyim ama benim ÇOCUĞUM 4/C li değil Onlara bu yoksylluğu yaşatmaya hakkınız yok..Eğer sizler 1.000 TL maaşla üniversitede çocuk okutabilecekseniz gelin hep beraber 4/C li olalım.Benim ve biz 4/C lilerin de çocukları bu ülkenin geleceğini temsil ediyor.Her hükümetten böyle bir patavatsızlığı beklerdim ama A K P nin böyle bir laf tüccarlığı yapabileceği aklımın ucundan bile geçmezdi.Ayıptır ,yazıktır bizlerde çoluk çocuk sahibiyiz.Evimize götürmemiz gereken bir lokma ekmek mecburiyetimiz var.Ondada gözünüz olmasın.ALLAH'ın adaleti herşeye yetecektir elbet.EROL ÜNAL TOKAT- REŞADİYE

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar kabul etmeniz gereken bişey varki onu göz ardı edip feryadı figan edemezsiniz..hükümet özelleştirmeden işçi gelsin istemiyor,mecburen gelenler içinde asla cazibesi olmasın istiyor bu kadronun..dolayısyla ne toplu sözleşmelerde nede böyle vaadedilen kadrolar arasında 4/C hiç bir zaman yer almaz..maaşlarınız bile sosyal yardımlarınız bile sadece dilde kalacaktır..
    kadro yada maaşların düzelmesi ancak tüm özelleştirmeler bittikten sonra olacaktır..onada Allah kerim..kimse öfkeye kapılıpta kasıt aramasın..e tabi yıllarca yatarak maaş aldılar biraz sürünsünler mantığı algısıda var idarecilerde..hasılı derviş gibi saberedeğiz..

    YanıtlaSil
  4. uğraşmaya değmez sayın başkan boşverrr verılecek olsa verılırdı bu kadro günahınızı almak ıstemıyorum ama bu çabalarınız göstermelık bence zamanında böyle çaba göstersenız bu iş hallolurdu zaten şımdı sızın bu çabanız gönül almak gıbı bışey olmuyacağını sızde bılıyosunuz amaç bakın arkadşalar bız uğraştıkta hükümet vermedı oluyo bence bızım evladımız yok eşımız yok ailemız yok öyle ya bır elımız yağda bırı balda napıcazkı kadroyu ama lafa gelınce en az 3 çocuk yapın dıyosunuz dımı ne kolay yüce yaradanım görüyö herşeyı herkesın gönlüne göre versın akşamları sofranıza rahat oturuyosanız yastığınıza başınızı rahat koyup uyuyabılıyosanız sorun yok zaten

    YanıtlaSil
  5. bırakın bu sözleri sayın başkan biz 4c lilere haklarını savunmak için bütün sendikalarla birlik olup masaya yumruğunu vurarak hakkımızı alacak mangal yürekli sendika başkanları bırakın başkanlığı bizlere sendikacı babalar lazım bizim yapacaz edecezlere fazlasıyla karnımız doydu

    YanıtlaSil
  6. anlatmakla olmuyor icrat lazım oturduğun yerde aş bulamasın dökül adam gibi meydan lara sen dikalar hükümetlerin arka bah çesi olamaz ama şu an hepiniz hkümetin kuklalarısınız çıkıp haykıramasınız hepiniz korkak sınız ya çaldınız çaldıklarınız deşifre olmasın diye susuyorsunuz ya da ken diniz kebn dinize güven miyorsunuz yazıklar olsun sizin gibi beş para etmez pasif sen dikalar

    YanıtlaSil
  7. kim demiş tbmm 4c lisi 2700 alıyor diye 2000 tl alıyor.

    YanıtlaSil
  8. Yeni almış bir habere göre bizleride kadroya dahil ettiklerini duydum arkadaşlar hadi hayırlı uğurlu olsun............

    YanıtlaSil
  9. arkadaşlar duyumlarıma göre bizleride kadro dahil etmişler hadi hayırlı uğurlu olsunnn

    YanıtlaSil
  10. duyumları bırak

    YanıtlaSil
  11. neyin duyumu aldığın ölün haberi zaten bun ları diye diye hiç bi eyleme yol vermediniz bu hükümeten ancak söke söke alırsın yok sa duyum larla alırsın

    YanıtlaSil
  12. arkadaşlar bir 5 sene daha bekleyeceğiz.2013+5=2018 de belki oda... artık umudum kalmadı.yazıklar olsun adaletmiş,sizler düğünlerde küçük altınmı takalım büyük altınmı takalım diye düşünürken bizler akşam eve ekmeği nasıl götürürüz onun hesabımı yapıyoruz.akp gitmedikden sonra KADRO YOKKKKKKKKKKKK.

    YanıtlaSil
  13. hükumet ve sendikalar tarafından şimdi yapılan tüm açıklamalar gaz alma operasyonu,timsahın gözyaşı benzetmesi bile buna ufak kalır.önce yanlış yaptılar, yalan söylediler,utanmadılar. 10 seneden beri 300 bin personele kadro ver.20 bin çoluk çocuklu mağdur ettiğin ailelerie sonra kör ol.

    YanıtlaSil

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com