Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

26 Ocak 2013 Cumartesi

Kamusen: 4/C Çalıştıran Devlet Sosyal Devlet Değildir


Kamusen: Devlet 4/C Gibi Açlık Sınırının Altında Personel Çalıştırıyorsa Sosyal Bir Devlet Olduğunu Söylemek Mümkün değildir.
Devlet Personel Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Bolu Abant’ta gerçekleştirilen “KAMU PERSONEL SİSTEMİNİN SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE 2023 VİZYONU ÇALIŞTAYI” başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile diğer konfederasyonların Genel Başkanları ile davetlilerde katıldı.
Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayında konuşma yapan Kamusen Genel Başkanı İsmail KONCUK 4/C çalışanlarının sorunlarını dile getirdi.Yapılan çalıştayda Koncuk şunları söyledi.
“KAMUDA FARKLI STATÜLER ORTADAN KALKMALI”
Kamu Personel Sisteminde aynı işverenin farklı statülerde personel çalıştırmasına da dikkat çeken Genel Başkanımız İsmail Koncuk, “Kamuda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı farklı statülerde çalıştırılan personel vardır. Bu çalışanlarımızın hiçbirinin sahip olduğu haklar, bir diğeri ile aynı değildir. İdarecisi aynı, işvereni aynı, görevi aynı, yaptığı işi aynı ama hakları, maaşları, izinleri, bağlı oldukları kanunları farklı olan bir sistem ortaya çıkmıştır. Devlet kurumlarında, 657 sayılı kanunun 4/a; 4/b, 4/c, 4/d maddesi,1309 sayılı kanun, 2547 sayılı kanun, 3056 sayılı kanun, 4059 sayılı kanun, 5258 sayılı kanun, 209 sayılı kanun, 5393 sayılı kanun, 540 sayılı KHK, 399 sayılı KHK, 181 sayılı KHK’ya göre çalıştırılan personeller var. Bu kadar çok, çeşitli bir istihdam rejiminde, görev yapan personelin hiçbiri bir diğeri ile aynı haklara sahip değil. Devletin asli ve sürekli görevleri, iş güvencesi olmayan, yer değiştirme hakkı tanınmayan, nakil imkânı olmayan; annesi, babası, çocukları ve eşi ile işi arasında seçim yapmaya zorlanan, sözleşmeli personel, hatta taşeron firma işçileri eliyle gördürülmeye başlanmıştır. Tayin, atama, yer değiştirme, terfi gibi unsurlar idarecilerinin keyfiyetine göre belirlenmekte, terfilerde kariyer ve liyakat ilkesi göz ardı edilmektedir. Her bakanlık ve kuruluşta atama, yer değiştirme, görevde yükselme kriterleri büyük farklılıklar içermektedir ve uygulama birliği bulunmamaktadır. 657 sayılı Kanunun istisnai maddeleri, kadrolaşmak için bir araç haline getirilmiş, vekâletle görevlendirmeler neredeyse asaleten görevlendirmeleri geçmiştir. Son 10 yılda 4924 sayılı Kanunla, 4/b’li, 4/c’li gibi statülerle, kamuya 400 bine yakın sözleşmeli eleman alınmıştır.
Bunlar arasından 4/b’li olarak çalışanların bir kısmı 2011 yılında çıkarılan KHK ile kadroya geçirilmiş olsa da kamuya sözleşmeli personel alınmaya devam edilmektedir. Kamudaki taşeron şirketlerde çalışan eleman sayısı, 20 binden 500 bine dayanmıştır ve bu personelin pek çoğu kadrolu memurların yaptığı işi yapmaktadır. Çağrı usulüne göre, kısmi zamanlı, geçici, esnek istihdam modelleri dayatılmakta, kayıt dışı istihdam hızla artmaktadır. Sözleşmeli personelin dinlenme ve izin hakları ile ilgili sorunlar, insan hakkı ihlali boyutundadır. Yaptığımız araştırmaya göre sözleşmeli personelin %53’ü memleketinden; %55’i ailesinden ayrı çalışmak zorundadır.Her iki 4/C’li geçici personelden biri, sözleşmeli personelin %40’ı her gün işini kaybetme korkusu ile yaşamaktadır. Aynı iş yerinde aynı kadroda olup, ayrı birimlerde çalıştıkları için farklı döner sermaye alanlar var. Aynı iş yerinde, birlikte çalışıp, hiç döner sermaye alamayanlar da var. Eğer bugün devlet, 4/C gibi açlık sınırının altında ücretle personel istihdam ediyorsa, eğer bugün kamu kurumlarında asgari ücretli, geçici hatta kayıt dışı taşeron işçi çalıştırılıyorsa bu devletin sosyal bir devlet olduğunu söylemek mümkün değildir. Kamuda aynı işverenin farklı statüde personel çalıştırması devri artık kapanmalı. İşveren aynı, iş aynı ancak ücret, izin, tayin, terfi ve iş güvencesi farklı. Bu karmaşık yapı ortadan kaldırılmalıdır. Sözleşmeli istihdamına artık bir son verilmelidir.” dedi.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
“İŞ GÜVENCESİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİMİZİ HERKES BİLSİN”
Genel Başkanımız İsmail Koncuk çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında kamu çalışanlarının en büyük kazanımı olan iş güvencesine de dikkat çekti. Koncuk, “bu yönde gerçekleştirilecek düzenlemelerde kamu görevlilerinin kazanılmış hakları ve iş güvenceleri mutlak surette korunmalı, yeni düzenlemeler yeni mağduriyetler yaratmamalıdır. Bu bakımdan iş güvencesi, Türkiye Kamu-Sen’in kırmızı çizgisidir. İnsanların tek tek ihtiyaçları yanında birlikte yaşamaktan doğan, toplumsal düzeyde olan ihtiyaçları olduğu bilinen bir gerçektir. Bunlar kamusal ihtiyaçlar olup genele hitap etmektedir. Güvenlik, adalet, sağlık, eğitim, haberleşme, enerji, ulaşım gibi ihtiyaçlar, özelliği gereği geniş bir teşkilatlanma ve büyük bir yatırıma ihtiyaç göstermektedir. Bu ihtiyaçların karşılanmasında kâr, amaç olmayıp, toplumun genel menfaati esas alınmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanış biçimi, teşkilatlanışı, kamu hizmeti kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Anayasanın 128. maddesi, Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür demektedir. Bu bakımdan kamu hizmetleri mutlak suretle iş güvencesi olan, ücretleri sadeleştirilmiş, tayin, atama, terfi gibi özlük hakları, sosyal hakları günün koşullarına uygun hale getirilmiş insanca yaşayabileceği ücreti alan memurlar eliyle gördürülmek zorundadır. Bu bakımdan kamu çalışanlarının iş güvencesinden taviz verilmeden, bütüncül bir yaklaşımla kamu personel sisteminin sorunlarının çözülmesi en büyük arzumuzdur.” dedi.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu Haberi Paylaş:

4 yorum:

  1. 2013 Oçak 15 maşlarımız nasıl nasıl bir iyileştirme olabilir ,kadro sorunu busene çözüle bilirmi

    YanıtlaSil
  2. ÖZELLEŞTİRME (Tekel) MAĞDURU27 Ocak 2013 22:49

    Söyleyecek hiç bir şey yok 15-20 Yıl Daimi Kadrolu çalışmanın karşılığı 850 TL ile tüm işlere müsait bir şekli olmamalı!!!Biz Özelleştirme Mağdurlarını bu kadar dışlamanın bukadar ötekileştirmenin hiç kimsenin hakkı yoktur?? Sosyal Devletin gerekliliği bu değildir. Dünyanın neresinde yar 15-20 yıl çalıştıktan sonra Açlık sınırının altında çalıştırmak??? Sayın Koncuk 4/c liler için yaptığınız çalışmalar için sizlere teşekkür eder, Bizleri bu duruma getirenleride ALLAH'a havale ediyoruz..

    YanıtlaSil
  3. ne güzel ne tatlı konuşuyorsunuz söylediğinize sizde inanmıyorsunuz ama neyse onu bunu bilmem ama herkese kadro gelir 4c liye hiç birşey gelmez konuşmak için konuşuluyor konuşuyorlar en son 4c liler akıllarına geliyor hadiya bunlarıda son aksesuar olarak bahsediyorlar siz sendikacılar çalışanları doğru bilgilendirin gerçekleri yansıtın olmayacak vadler vermeyin samimi olun saygılarımla mersin

    YanıtlaSil
  4. Haramzadeler anlamaz, sayın Kamu Sen yetkilileri riyakarlıkta usta olan adalet ve haktan nasipsiz olan yöneticilerin sosyal devlet ile ne işleri olur,ki

    YanıtlaSil

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com