Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

24 Temmuz 2011 Pazar

Memurlar ve Sözleşmeliler Arasındaki Farklar



Memurlar ve Sözleşmeliler Arasındaki Farklar
Kamu son yıllarda sözleşmeli personel istihdamı uygulamasını genişletme politikası yürüttü.Kamuda bir çok 4/C li 4/B li personel işe alındı.Aslında 4/C liler işe alınmadı, Kamuda devlet işçisi iken çalıştıkları kurumlar özelleştirilen kişilerin hakları ellerinden alınıp 4/C li geçici personel statüsüne geçirildiler ve tüm hakları yarıya indirildi.Çalışma süreleri azaldı (Yılda 11 ay) ve aldıkları ücretler yarının altına düştü.Hala Hükümet 4/C uygulamasını savunup bu insanların sıkıntılarını görmemekte ısrarcı davranmaktadır.
Aslında, Devlet Memurları Kanununda istisnai ve dar mahiyette olması gereken sözleşmeli personel uygulaması 2007 yılına kadar sınavsız olarak 657/4-B kadrosunada istihdam edilme politikası, sonrasında da KPSS puanına göre merkezi yerleştirme usulüne göre genişletildi. Uygulanacak proje kapsamında temininde güçlük çekilen uzman personelin istihdamını öngören 657/4b sözleşmeli pozisyonlar öğretmenlik, ve sağlık hizmetlerinede genişletilince beraberinde bir çok sorunuda getirmiş oldu.

2008 yılında 657/ 4-c statüsünde geçici sözleşmeli personel olarak çalışan çoğu personel 657/4-B maddesi kapsamına alındı.(Dipnot: 4/C statüsünden 4/B statüsüne alınan personel sadece 4/C li öğretmenler oldu.Kamuda çalışan diğer 4/C liler için bir çalışma yapılmadı.Kamuda çalışan 4/C li personel yılda 11 ay ve düşük maaşlı çalıştırılmaktadır.) Son kez de 632 sayılı KHK ile hemen hemen hiç bir ek koşul gözetilmeksizin tüm 4-B'li personel 657/4-A kadrosuna alındı. Kadro çalışmalarında 4/C4/C statüsünde çalışan geçici personel ayrı tutuldu.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
632 sayılı KHK ile 4 Haziran 2011 tarihinde 657/4-B pozisyonunda çalışmakta olan sözleşmeli personeller, 657/4-A kadrosuna atandı ve aday memurluk sürecindende muaf tutuldular. Memur (657/4-A) ve sözleşmeli personel ( 657/4-B) statüleri arasındaki başlıca farklar: -Memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4(a) maddesine göre istihdam edilmekte iken,sözleşmeli personel aynı Kanunun 4(b) maddesine göre istihdam edilmektedir. -Sözleşmeli personel yıllık hizmet akti ile çalışır,fakat memurlar için hizmet akti sözkonusu değildir.
-Memurlar sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun 4(c) maddesine , sözleşmeli personel ise 4(a) maddesine tabidir.Sözleşmeli personel işçiler gibi 4(a) maddesine tabi olmalarına rağmen, maaşlarından işsizlik sigortası kesintisi yapılmaz. -Sözleşmeli personelin ücretleri kurumlara ve ünvanlara göre değişen belli skalalara göre ödenmekte iken, memur maaşları ,derece-gösterge esaslı, memurlara özgü genel bir sisteme göre ödenmektedir.

-Memuriyete yeni başlayanlar için geçerli olan aday memurluk ve asalet tasdiki, sözleşmeli personel için sözkonusu değildir. -Sözleşmeli personel uygulamasında taraflar sebep göstermeksizin ,bir ay öncesinden ihbar etmek şartıyla sözleşmeyi karşılıklı feshedebilirken, memurlar ise ancak atamaya yetkili makamın onaması halinde istifa (çekilme) edebilir, istifadan sonra tekrar memuriyete dönmek için başvurabilirler.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
-İstifa eden memurun memurlua tekrar dönebilmesi mümkün iken, sözleşmeli personelin göreve tekrar dönme hakkı yoktur.
-Kurum içinde yer değiştirme hakkı dışında,her iki kurumun karşılıklı muvafakat vermesi halinde memurların kurum değiştirmesi de mümkün iken, sözleşmeli personelin sadece kendi kurumu içinde naklen tayini sözkonusu olabilir.
-Bazı ücret unsurları vergiye tabi olmadığı için memurların vergi kesintileri sözleşmeli personele göre oldukça düşüktür.
-Aylık vergi matrahları düşük olduğu için ( ortalama 700-800 TL) bir memur yılın 11. veya 12. aylrında bir üst gelir vergisi dilimine dahil olur iken, sözleşmeli personel 5-6. aylarda üst vergi dilimine girmektedir. Bu durumda, sözleşmeli personelden yıl bazında memurlara göre daha fazla vergi kesintisi yapılır.
-Memurların istirahat raporları kanun gereği makam onayı ile sağlık izinine çevrilir. Sağlık izinleri, belli gün sayısı ile orantılı, ek tazminatlarda kısmi kesinti dışında önemli bir kesintiye yol açmaz. Ancak ,sözleşmeli personelin iki günden fazla istirahat raporu almaları durumunda maaşları kesilir, karşılığında SGK'ndan işgöremezlik ödeneği alırlar.
-Memurların yıl içinde kullanmadığı yıllık izin haklrı diğer yıla devredilirken, sözleşmeli personelin yıllık izinleri ait oldukları yıl için geçerli olur ve bir sonraki yıla devretmez.
-Memurların ilgili mevzuatlarından dolayı iş güvenceleri sözkonusu iken, sözleşmeliler için özel bir iş güvencesi yoktur.
Ancak,uygulamada; kamuda çalışan herkes gibi sözleşmelilerin de, kamu hizmetlerinde süreklilik esastır ilkesine paralel olarak fiili güvenceye sahip oldukları değerlendirilmekte, memurların memuriyetten çıkarılmalarına neden olan rüşvet,hırsızlık,yüz kızartıcı gibi suçlar dışında sözleşmeleri kesinlikle fesh edilmemektedir.
Kaynak:www.memurhaber.blogspot.com
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu Haberi Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com