Hükümet Kıdem Tazminatını Kaldırmak Niyetinde
Geçen yıl tartışılan ve Türk-İş ile Hak-İş’in ayaklanmasına neden olan kıdem tazminatının kaldırılarak yerine fon kurulması yeniden gündemde.
Hükümet 4 yıllık yeni iktidar döneminde işçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı ve işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturduğu gerekçesiyle kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. İşveren yeni kurulacak bu fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödeyecek. İşten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alacak. Fon, devlet güvencesinde olacak. Hükümet part time işçi, evden çalışma, çağrı üzerine çalışma gibi işçi kesiminin tepki gösterdiği çalışma modellerini de hayata geçirecek.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
KIDEM TAZMİNATI GARANTİ ALTINDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni programa göre, hükümet yeni iktidar döneminde kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. 61. Hükümet Programı’nın işsizlikle mücadeleye ayrılan bölümünde kıdem tazminatınının kaldırılacağı ve yerine bir fon kurulacağı ilan edildi. Programda, “İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli soru alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatı garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek” denildi. Programın Meclis görüşmelerinin başlamasının ardından dün Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve TİSK’ten oluşan Üçlü Danışma Kurulu’nu topladı. Üçlü Danışma Kurulu, hükümetin kıdem tazminatı fonunu kaldıracağına ilişkin taahhüdünün gölgesinde toplandı.
ESNEK ÇALIŞMA GELİYOR
61. Hükümet programında esnek çalışma modellerinin hayata geçirileceği açık şekilde ifade edildi. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelen ve gördüğü tepki nedeniyle yasalaşmayan, en son da Torba Yasa’dan çıkarılan “esnek çalışma” düzenlemelerinin bu kez hayata geçirileceği anlaşılıyor. Bu kapsamda hükümet “part time işçi”, “evden çalışma”, “çağrı üzerine çalışma”gibi işçi kesiminin büyük tepki gösterdiği çalışma modellerinin yasalara konulmasında kararlı olduğunu da ifade etmiş oldu. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz hafta görevini Faruk Çelik’e devretmeden kısa süre önce aynı konuda bir açıklama yapmış ve ‘Esnek Çalışma Yasası’nın önemine değinmişti. Yasa Tasarısı’nın yarım zamanlı veya kısa süreli işlerde veya evden çalışanların, özellikle kadın ve gençlerin yararına olduğunu belirten Dinçer, tüm taraflardan destek istemişti.
www.4cmagdurlari.blogspot.com
BASKI OLUŞTURUYOR
Programda bu konuyla ilgili, “İstihdamın artırılması ve kayıtdışının azaltılması amacıyla “güvenceli esneklik” anlayışı ve işi değil insanı koruma ilkesi çerçevesinde işgücü piyasamızın katılıklarını gidererek başta genç, kadın ve vasıfsız işgücümüz olmak üzere işsizlerimize nitelik kazandırarak, işe girişi kolaylaştıracağız” denildi. Ardından ise kıdem tazminatının kaldırılacağı, “İşçilerimizin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli sorun alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorununu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatlarını garanti altına alan bir fon teşkil etmek suretiyle, sosyal taraflarla istişare içinde çözeceğiz” ifadeleriyle ilan edildi.
YENİ FON” GÖLGESİNDE ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU
Çalışma Bakanlığını devralan Faruk Çelik, dün ilk Üçlü Danışma Kurulu toplantısını Türk İş, DİSK, Hak-iş ve TİSK temsilcilerinin katılımıyla bakanlıkta gerçekleştirdi. Kıdem Tazminatı’yla ilgili kararın yer aldığı hükümet programı Meclis gündemindeyken toplanan Üçlü Danışma Kurulu, dünkü toplantıda bu konuyu masaya getirmedi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, “Kıdem tazminatı konusu bir takvime bağlandı mı?” sorusuna, “Bugün gündemimize gelmedi ama çalışma hayatının önündeki bütün konuları rahatlıkla tartışabileceğimiz ortamın olduğunu söyleyebilirim” karşılığını verdi.
KONFEDERASYONLAR GREV NEDENİ SAYIYOR
Kıdem tazminatının kaldırılmasını daha önce ‘genel grev’ nedeni sayacağını açıklayan Türk-İş ve DİSK’in bu gelişme karşısında alacağı tutum merakla beklenirken Hak-İş’in teklife karşı çıkmadığı biliniyor. Hükümet geçen yılki toplantılarda, “Yeni bir Fon kuralım, çalışanın tazminatı buradan ödensin” teklifi getirmişti. Bununla ilgili çalışma yapılmış, formül ortaya konulmuştu. Formül, şöyleydi: “İşverenin yeni kurulacak fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödesin, işten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alsın. Fon, devlet güvencesinde olsun. Kendisi için 10 yıl prim ödenen kişiler ise işten çıkarılmasa bile istediği an fondaki parasını alabilsin. Emekli olanlar da kıdem tazminatını fondan alsın. Fonun kurulduğu tarihe kadar olan alacaklar kazanılmış hak olacağından patron tarafından ödensin.” Sendikalar ise hiçbir teklifi tartışmayacaklarını belirterek “Kıdem Tazminatı’na dokundurtmayız” açıklaması yapmıştı.
Kaynak : http://www.internethaber.com/
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.4cmagdurlari.blogspot.com
Bu ülkede Eğer Konu İşçiler ise herşey olur Kıdem Tazminatıda kalkar, Esnek Çalışmada Hayata Geçirilir, Daimi Kodrolarda Çalaışan İşçiler biz (TEKEL işçileri gibi)İşine son verilip 4-c denen ne olduğu belli olmayan Kölelik düzenini andıran, Çalışanlar ve İnsanlar arasaında Ayırıcılığın daniskası olan bir statüdede çalıştırılır.. Evet bunların hepside olur bu Ülkede olmazmı sizlere soruyorum sayın türk iş, hak iş başkanları ve Sendika yöneticileri ??? Nedenmi Biz TEKEL'ciler 2 iki yıldan beri adeta kan ağlıyoruz, Çoluk çocuk perişan olduk, Kadromuz elimizden alındı,Özlük haklarımız gasb edildi, Daimi olan işimiz Geçi oldu, Aylığımız yarı yarıya düşürüldü, Geçim sıkıntısı için intiharlar ve boşanmalar yaşamaya başaldık.. Evet tüm bunlar olurken ve 78 gün Anakara'da direndik ne değişti??? Eyer Sayın Sendika Yetkilileri samimi olsalardı 3 günlük bir genel GREV Olsaydı inan bunların hiç biri yaşanmazdı, yaşamazdık biz Tekelciler... Şimdi 4/c Statüsünde çalıştığımız Kurumlarda daimi çalışan işçi arkadaşlarla ve Memur arkadaşlarla aramızdaki farka bir bakarmısınız??? (1-Biz temizlik işlerini bizlere yaptırılıyor.2- Memur ve Daimi işçilere yaptıramadıkları işleri bizlere yaptırıyorlar. 3-Geçiçi olarak 10 ay 8 gün çalıştırılıyoruz.4- aylığımız yarı yarıya düşürülmüş.5-İzin Hakkı yok, Çalıştığın gün kadar. 6 - İtiraz hakkın yok çünki 4-c lisin diyorlar.7-Emekli olmam 10 yılım ver emekli olduğumda tazminat hakkım yok.8- Ya kısacası Biz TEKEL ciler Tüm Kazanılmış Hakalrı ve Daimi Kadrosu elimizden alınıp Geçi olarak ekmeğe muhtaç edilmedikmi...???? Şimdi çalıştığım kurumda daimi işçi ve memur ile aramızda aylık 3000 üç bin TL fark var. Şimdi soruyorum başbakana ve Sendika yöneticilerine Bü Ülkede Biz TEKEL cilerin dışında Kadrolu İşçimi kalmadı, Memurmu kalmadı??? Eşit olduğum Daimi çalışanlarla aramızda şimdi dağlarkadar fark var. 6 kişilik bir Aileyiz 850 TL İle nasıl geçinirim????? Yeter artık Yeter... ALLAH Rızası için Bizlere yapılan bu haksızlığı kaldırın..... Bir tek TEKEL cilermi sığmadı bu Ülkeye .. Bizlere Acımıyor olabilirsiniz ama Cocuklarımızın Günahı ne?????
YanıtlaSilbiztekel işcisi size hakkımızı helal etmiyoruz çoçuklarımıza 1 dilim ekmeği çok gördünüz.kul hakkı sizin yaptığınız bu dünya geçici nekadar iyilik yaparsan yap cennetlikte olsan kul hakkı ile cennete giremezsiniz bunun affı yok.ramazan mubarek günde karşılıklı helalleşelim bize var olan hakkımız olan kadromuzu verin yalvarıyorum size
YanıtlaSilÇalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı denetçileri firmalara denetime gidiyorlar. İşçilere "biz sizin hakkınızı koruyoruz " diyerek işçi işveren çatışması yaratarak ekonomi düşmanlığı yapıyor.
YanıtlaSil