Kesk Başkanı 4/C lilere Yine Kadro Yok
Seçim öncesi sözleşmeli personele kadro yolu açıldı ama on binlerce 4/C li görmezden gelindi.
Hükümet, seçimlere 1 hafta kala sözleşmeli personele kadro yolunu açan Kanun Hükmünde Kararname’yi (KHK) çıkardı. KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, yaklaşık 44 bin 4-C’li personelin kapsam dışında bırakıldığına dikkat çekerek, “Sözleşmeliler arasında ayrımcılık yapılmıştır” dedi. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Başkanı Arzu Çerkezoğlu da güvencesiz çalıştırılan 150 bin taşeron sağlık çalışanına dikkat çekti.
Sözleşmelilerle ilgili KHK haberini dün ilk olarak Devlet Bakanı Bülent Arınç duyurdu. Arınç, “4-B’li arkadaşların kadroya alınması ile ilgili KHK, Resmi Gazete’nin bugünkü (dünkü) mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KHK ile Devlet Memurları Yasası’na geçici madde eklendi. Maddeden yararlanacaklar ve süreç şöyle:
“Devlet Memurları Yasası’nın 4. maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48. maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanacaklar.”
Sözleşmeli olarak çalışmaktayken maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce görevlerinden ayrılanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanacak. Aile hekimliği uygulamasında görev alanlar hakkında görevlerinden ayrılmalarına gerek kalmaksızın bu madde hükümleri geçerli olacak.
Memur kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek. Bu kişiler, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak.
Memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, Emekli Sandığı Yasası uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.
KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, düzenlemenin 4-C’lileri kapsamadığına dikkat çekti. Çınar, “Sözleşmeliler arasında ayrımcılık yapılmış. 4-C’liler kadro dışında bırakılmış” dedi. Çınar, 4-C kapsamında istihdam edilmiş yaklaşık 44 bin geçici personel olduğunu vurguladı
‘Taşeronlarla ilgili bir çalışma yok’
Düzenlemenin hemen seçim öncesinde yapıldığına dikkat çeken Çınar, “Seçime 5 kala bunun yapılması, devlet olanaklarının seçime dönük kullanılması demek” diye konuştu. Çınar, sözleşmelilere kadro yolu açılırken, hükümetin Türk-İş yönetimini kamu toplu iş görüşmeleri kapsamında Trabzon’a “ayağına çağırdığını”, bu tavrıyla “çok da çalışan dostu olmadığını” gösterdiğini belirtti.
Dev Sağlık-İş Başkanı Çerkezoğlu, hükümetin taşeron çalışanlarla ilgili adım atmadığına dikkat çekti. En yaygın taşeron çalıştırmanın sağlık alanında olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Hükümet seçim öncesinde altında popülist politikalar uyguluyor, ancak gerçekten güvencesiz çalıştırmayı ortadan kaldırmak istiyorsa sağlıkta 150 bine ulaşan taşeron çalışanlara güvenceli iş olanakları sağlamalı. İyileştirme yapılacaksa mutlaka taşeron çalışanları da kapsamalı” diye konuştu.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.