Özeleştiri Yapılıp Yeni Bir Yol Çizilmeli
Sendikal hareketin sorunları masaya yatırılmaya devam ediliyor. İlk olarak Kocaeli’de sendikal konferans düzenleyen, ardından Gebze’de işçi kurultayı yapma ihtiyacı hisseden mücadeleci işçiler önceki günde Lüleburgaz’da bir araya geldi.
Sendikal hareketin sorunları masaya yatırılmaya devam ediliyor. İlk olarak Kocaeli’de sendikal konferans düzenleyen, ardından Gebze’de işçi kurultayı yapma ihtiyacı hisseden mücadeleci işçiler önceki günde Lüleburgaz’da bir araya geldi.
TEKEL Direnişi ve Sendikal Hareketin Sorunları başlıklı bir söyleşi organize eden Lüleburgazlı işçiler, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç ve Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan’ı konuk ettiler.
Söyleşiye cam işçileri yoğun katılım sağlarken, işveren ile sendikanın ortak organizasyonu ile İstanbul’daki Autoshov’a giden arkadaşlarına da sitem ettiler.
HÜKÜMET SORUN ÇIKARMAYACAK SENDİKA İSTİYOR
Otocam İşçisi Müjdat Dikbıyık’ın yönettiği söyleşide ilk sözü, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç aldı. Ankara’da 78 günlük TEKEL işçilerinin direniş sürecini anlatan Amaç, “Biz TEKEL direnişini, yüzde 65’i AKP’ye oy veren işçilerle gerçekleştirdik. Bu tabii ki kolay olmadı. TEKEL direnişini sadece 78 günle sınırlarsak, doğru yapmayız. Bunun öncesi var. 78 gün, bu direnişin taçlandığı süredir” diye konuştu.
Amaç, direnişe toplumun her kesiminden verilen desteğin çok kıymetli olduğunu ve başarıyla sonuçlanmasında önemli katkısı olduğunu ifade etti.
Hükümet ve patronların, kendilerine sorun çıkarmayacak, özelleştirmeleri zora sokmayacak, kendisine muhalefet yapmayacak sendikalar istediğini belirten Amaç, çalışan sayısının 20 milyonu aştığı ülkede örgütlülük oranının çok komik bir noktada olduğunu kaydetti. Amaç, sendikasız ve örgütsüz olan işçilerin patronlar ve hükümetler karşısında savunmasız kaldıklarını, bunu aşmanın yolunun da sendikalarda örgütlenmekten ve sendikalarına sahip çıkmaktan geçtiğini dile getirdi.
CESARETLİ OLSUNLAR
Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ise yaşanan sorunların temelinde, işçilerin örgütsüzlüğünün yattığını, bu olumsuzluğun aşılmasında sendikacılara, işçi önderlerine büyük görev düştüğünü söyledi. İşçilerin örgütlülüğünü kendilerine dert edinenlerin cesaretli olmaları ve emekle sermaye arasındaki kavgada, net tavır almaları gerektiğini ifade eden Aslan, sendikaların da, işçilerin de geriye dönüp bir özeleştiri yapmaları gerektiğini belirterek, “Bu özeleştiri verildikten sonra yeni bir mücadele yolu çizilmelidir” dedi. Aslan, “En yukarıdan en aşağıya kadar, bütün sendika yöneticilerinin, doğrudan işçiler tarafından seçilmeli. Sendikaların her şeyi, işçilerin denetimine açık olmalı. Sendikalar, sık sık işçileri bilgilendirmeli. Sendikalar şimdiye kadar olmadığı kadar, rekabet içindeler. Bu rekabet, örgütsüz olan işyerlerini örgütlemek şeklinde değil, birbirinden üye çalmak şeklinde yapılmaktadır. Patronlar ve devlet yetkilileri, işçileri, kendilerine yakın gördükleri sendikalara üye olmaya zorlayarak, sınıf mücadelesine zarar vermektedirler. Sendikalar oturup bu konulara çözüm bulmalıdır. Sorunlar çözülemeyecek sorunlar değildir. Yeter ki cesaret ve kararlılık olsun” diye konuştu.
(Lüleburgaz/EVRENSEL)
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.