Devlet Memurluğu Kavramından Hükümet Memurluğu Kavramına Geçilmektedir
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız "Devlet Memurluğu Kavramından Hükümet Memurluğu Kavramına Geçilmektedir" diyerek MHP Grup Toplantısında kamu çalışanlarının sorunlarına temas etti.Kürsüde 4/B ve 4/C'li Personelin sorunlarınıda dile getiren Başkan Akyıldız konuşmasına şöyle devam etti.
Genel Başkan ayrıca, tüm siyasi partilere de seslenerek memur sorunlarını anlatmak için kendilerinden davet beklediğini açıkladı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız davet üzerine, MHP Grup Toplantısında kamu çalışanlarının sorunlarını dile getirmek üzere meclis kürsüsünde konuşma yaptı. Konuşmasına, devlet ve memur kavramının öneminden söz ederek başlayan Genel Başkan, ekonomik büyümeden pay almayan dar ve sabit gelirlilerin siyasi irade tarafından göz ardı edildiği gerçeğiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Akyıldız, “2002-2010 yılları arasında ise, zorunlu harcama kalemleri ile memur maaşları kıyaslandığında, memur maaşlarının 8 yıl içinde reel olarak yüzde 33 eridiği görülmektedir. 1999 yılında % 8,83 olan personel harcamalarının milli gelir içindeki payı 2006 yılında %7,43’e 2010 yılında ise %6’ya kadar inmiştir.Bu da uzun süreden beri kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde reel bir düşüş olduğu anlamına gelmektedir.” dedi.
Konuşmasında, “Memurlarımız bir taraftan her yıl eriyen maaşlarıyla, artan vergi yüküyle hayat mücadelesi verirken bir taraftan da özelleştirmelerin etkisiyle işlerini kaybetmekte, gelirlerini kaybetmekte; emekliliğe ve tayine zorlanmaktadır.” diyen Genel Başkan, sosyal güvenlikte reform adı altında yapılan, memurlarımızın kazanılmış emeklilik ve sağlık haklarını budayarak, sistemde ortaya çıkan finans sorunlarını çözmeye çalışmaktan ibaret bir değişim olduğuna dikkat çekti.
Dokuz yıllık toplu görüşme mücadelesinde tek amaçlarının, memurların ve emeklilerin gelirinin paylaşımında, pastadan daha fazla pay alabilmesi, hak ettiği bir ücrete kavuşması ve açlık ve yoksullukla savaşan milyonlarca vatandaşımız arasından hiç olmazsa kamu görevlilerinin çıkarılması olduğunu belirten Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konuyla ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu gayretlerimize rağmen, ne yazık ki her yıl toplu görüşmeler, kapsamı dışındaki tartışmalarla, gerginliklerle gündeme geldi; bu da bizleri fazlasıyla rahatsız etti. Toplu görüşme masasının Türkiye Kamu-Sen dışındaki unsurlarının süreci etkisizleştirmek ve farklı mecralara çekmek için oynadıkları oyunların bir kısmını hep birlikte ibretle takip ettik. Danıştay Onuncu Dairesi’nin 2006/1447 Esas; 2010/2173 numaralı kararına göre toplu görüşmeler eşit statüdeki iki eşit heyet arasında yapılmak zorundadır.Karar, Devlet Bakanının toplu görüşmelere başkanlık edemeyeceğini ancak Kamu İşveren Kurulu’nun başkanı olarak masada yer alabileceğini ortaya koymuştur.Buna rağmen, pek çok defa tek taraflı ve “ben yaptım oldu” mantığı içinde yürütülen toplu görüşmelere şahitlik ettik.Bu tür hukuk dışı davranışlara ne yazık ki, memur sendikaları arasından da çanak tutanlar, bu konuda bizleri anlamakta güçlük çekenler ya da anlamak istemeyenler çıkmıştır. Bazı bürokratların tarafsızlığını yitirerek, iktidar sözcülüğüne soyunmaları ve masayı sorunların nasıl çözüleceğinin değil; nasıl çözülemeyeceğinin konu edildiği bir tartışma yerine çevirme gayretleri olmuştur.Yine kanunla oluşturulmuş, anlaşmazlık durumunda başvurulan ve tarafsız kararlar vermesi öngörülen Uzlaştırma Kurulu’nun yıllar boyunca verdiği hiçbir kararın uzlaştırıcı bulunmaması da demokrasimiz adına son derece acı olmuştur. Yıllardır mücadelesini verdiğimiz grevli, toplu sözleşmeli, siyasete katılma hakkını içeren sendikal haklarla ilgili olarak gelinen noktada, grevsiz toplu sözleşme hakkı, “bir de vatandaşa soralım” anlayışı ile kabul görerek hayata geçirilecektir.Ancak kanunlar ne kadar doğru yazılırsa yazılsınlar, sonuçta uygulayıcıların niyeti, yasal düzenlemelerin başarısında ve etkinliğinde temel belirleyici unsurdur.”
Konuşmasında, 4/B ve 4/C uygulamalarında çalışanların yaşadığı problemleri de dile getiren Akyıldız, “Son yıllarda, memurların iş güvencesinin ortadan kaldırılarak idari sözleşmeli statüye geçirildiği, sendikal ve demokratik haklarının verilmediği, işçilerin de çağrı usulüne göre, esnek, kısmi zamanlı çalışma şartlarına göre istihdam edildiği bir yapı oluşturma isteği ağırlık kazanmaya başladı. Özellikle son 10 yılda kamuda istisnai olarak çalıştırılması planlanan sözleşmeli kamu çalışanlarının sayısının 40 binler düzeyinden 250 bin düzeyine çıkması, memurluk güvencesinin zayıflatılarak, devlet memuru kavramından, hükümet memuru kavramına geçişin ayak izlerini taşımaktadır. Son yıllarda gündeme gelen değişim talepleri, kamu çalışanlarının istihdamında belirleyici unsur olan, “ülkenin ve halkın ihtiyaçları” ilkesi yerine, “özelleştirme ve kamu hizmetlerini ticarileştirme” politikasına yönelik uygulamalar içermektedir. Özellikle iş güvencesinden yoksun 4-B ve insan haklarına aykırı bir biçimde hastalık, doğum, evlenme, ölüm gibi izinlerin, tayin, terfi gibi hakların kısıtlandığı, 4-C statüsünde istihdamın kamuda yaygın haline dönüşmesi son derece dikkat çekicidir.” Dedi.
AKP döneminde yaşanan kadrolaşma ve sendikal baskılar üzerinde de duran Akyıldız, bu durum nedeniyle kamu çalışanlarının sendikal faaliyetlerine getirilen kısıtlamalar, grev ve toplu pazarlık hakkının olmayışı, siyaset yapma yasağı gibi kamu çalışanlarının vatandaşlık haklarını kısıtlayan pek çok uygulamanın bir sorun olarak karşımızda durduğunu vurguladı..
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız konuşmasını şöyle tamamladı.
“Türkiye Kamu-Sen, artık demokrasinin bir gereği olarak gördüğü gerçek sendikacılığı ve memurlara da toplu sözleşme ve grev hakkının tanındığı yeni bir sendikalar kanunu istemektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak bizler, memurlarımız adına huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Bunca yıldır ihmal edilmiş, haksızlığa uğramış memurlarımıza, haklarının iade edilmesini istiyoruz. Memurun da vatandaş olduğunun ve demokratik, siyasi ve ahlaki hakları olduğunun unutulmamasını istiyoruz. Artık memurlarımızın yüzünün gülmesini, geleceğe umutla bakmasını istiyoruz. Bugün kamu görevlilerimizin sorunları oldukça fazladır. Ekonomik sorunları vardır. Ekonomik ve sosyal sorunları vardır. Hukuki ve demokratik sorunları vardır.”
Daha sonra açıklama yapan Genel Başkan Akyıldız, bu şekilde kamu çalışanlarının sorunlarının gündeme gelmesi ve tartışılması için diğer siyasi partilerinde kendilerine fırsat vermesi gerektiğini belirtti. Akyıldız, çağrıda bulunduğu diğer siyasi partilerin çağırmaları halinde onların da meclis kürsüsünde seve seve konuşacaklarını konuşmasına ekledi.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.