Hükümetle Yapılan Toplu Görüşmeler 4/C İçin Neler Getirir.
Özelleştirme Mağduru 4/C'li Geçici Personel'in aklında soru işareti oluşturan konu, yapılan toplu görüşmelerde 4/C için bir fayda teşkil edip etmemesidir.Bu konu hakkında ozellestirme.net sitesindeki açıklık getiren bu konuyu sitemizde yayınlamayı uygun gördük.buradan site yetkilisi kardeşimize teşşekkür eder bu siteyide gezmenizi tavsiye ederiz.
Hükümet ile sendikalar arasında yapılan 2010 toplu görüşmelerinin 4/C'li çalışanlara yansıması konusunda çeşitli tereddütler ortaya çıktı. Bu tereddütleri ortadan kaldırmak için bu konuda bir açıklama getirmek istiyorum.
Bilindiği üzere, toplu görüşmelerde mali açıdan 5 ana başlıkta mutabakat sağlanmıştır;
1- Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 2011 yılının birinci altı aylık döneminde % 4 ve ikinci altı aylık döneminde % 4 oranında artış olacak şekilde zam yapılması,
2- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca yapılan ek ödemenin, Ocak 2011 tarihinden itibaren 80 TL. artırılması,
3- Eş için ödenmekte olan mevcut aile yardımı ödeneğinin 2011 yılının birinci yarısında 20 TL ve ikinci yarısında 20 TL artırılması ve aile yardımı ödeneğinin sözleşmeli personele de verilmesi,
4- Sendika üyesi kamu çalışanlarına 3 ayda bir 45 TL Toplu Görüşme Primi ödenmesi,
5- Yılın her bir yarısı için gerçekleşen enflasyon oranının anılan dönemlerde yapılan artış oranını aşması halinde, gerçekleşen enflasyon oranı ile sözkonusu artış oranı arasındaki farkın ilk altı ay için 01/07/2011, ikinci altı ay içinse 01/01/2012 tarihinden geçerli olacak şekilde kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine enflasyon farkı olarak yansıtılması.
1. madde de yer alan artışlar katsayı üzerinden yapıldığı için 4/C’li personel de bu artışlardan yararlanacaktır.
2. madde de yer alan ek ödeme tutarı; halihazırda (bazı kadrolar hariç) tüm memurlara ve 4/B’lilere, şu anda 212 ile 254 lira arasında değişen tutarlarda ödenen ek ödemeye, 80 lira daha zam yapılmasını öngörmektedir. Bu ödemeler de 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kararnamede bir değişiklik yapılmadığı sürece 4/C’li çalışanlar ek ödemeden faydalanamayacaktır.
3. madde de ise yine kadrolu memurlar için ödenen aile yardımına 20 lira zam yapılmaktadır. Bu haktan da 4/C’liler faydalanamayacaktır.
4. maddede ise sendika üyesi olan çalışanlara 3 ayda bir 45 lira ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla sendikaya üye olan bir 4/C’li bu ödemeden yararlanabilecektir.
5. madde ise enflasyon farkı oluşursa yansıtılacak zammı belirlemekte, bu zam da katsayıya geldiği için yine bu farktan 4/C’li personel faydalanabilecektir.
Sonraki maddelerde ise 4/C’li personel için hiç bir düzenleme öngörülmemiştir. Dolayısıyla orada ifade edilen hiç bir haktan geçici personel faydalanamayacaktır. Madde metinlerinde geçen sözleşmeli personel ifadesi; kadro karşılığı çalışan sözleşmeli personeli yani 4/B’liler ve 4929 sayılı kanun ile istihdam edilen sözleşmeli personeli ifade etmektedir. Dolayısıyla bunların 4/C’lilerle bir ilgilisi yoktur.
Yine maddelerde geçen; özelleştirilen kuruluşlardaki personel ile de özelleştirilen kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışmakta olup fabrikanın özelleştirilmesi sonucu havuza düşen ve oradan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aynı kadro ve haklarla transfer edilen memur personel ifade edilmektedir.
Netice itibariyle; 4/C’li çalışanlar sadece %4 + %4 olan zamlardan ve üç ayda bir ödenecek olan 45 liralık ödemeden faydalanabileceklerdir. Bunun haricinde bir iyileştirme söz konusu değildir.
Açıklayıcı olduğu temennisiyle, tüm 4/C’li arkadaşlara duyurulur.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.