Tek Gıda İş Sendikası 4/C Duyurusu
Sendika Tekel işçileri ve 4/C hakında duyuru yayınladı ve Tekel ve 4/C süreci hakkında bilgi verdi.
Bilindiği üzere Sendikamızın, Tekel’e ait işyerlerinin kapatılması ile başlattığı süreç 78 günlük Ankara eylemi ile en üst noktaya taşınmıştır.
Hükümet tarafından 4/c’li olmanız için dayatılan her öneri reddedilmiştir.
AKP Hükümetinin 4/c’yi cazip hale getirmek için yapmış olduğu tüm iyileştirmeler de sendikamız organlarınca kabul edilmeyerek, hukuki süreç başlatılmıştır.
Danıştay’ın 4/c’nin başvuru süresini 1 ay ile sınırlayan kararı iptali ile yeni bir dönemin önünün açıldığı bilinmektedir.
2 Mart 2010 günü basın toplantısı ile kamuoyu önünde yaptığımız açıklama ile birlikte Ankara eylemlilik süreci sonlandırılmış yeni bir eylem takvimi çalışmaları başlatılmıştır.
2 Nisan 2010 günü Ankara’da açıkladığımız eylem takvimin sonrası yaşanan kimi olay ve gelişmeler ki;
a- 1 Mayıs İstanbul ve 26 Mayıs Genel Grev uygulamalarında yaşananlar,
b- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun ittifakla aldığı karar gereği 4/c’nin Anayasa Mahkemesine gönderilmesi.
Bu gelişme bizim sendika olarak; hukuk devletindeki en yüksek yargı sürecinin işlemesi ile birlikte eylem programımızı iptal etmemizi gerektirmiştir.
Çünkü en yüksek yargının kararı hem hükümetleri hem de bizi bağlayıcı niteliktedir.
Bu çerçevede; Anayasa Mahkemesi ile sendika olarak kurduğumuz temaslardan edinilen intiba, davamıza 14-15 Eylül tarihlerinde başlanacağı, buna göre de ek savunmalarımızın yazılı olarak yapılması yönünde olmuştur. Tekel üyelerinin 4046 sayılı Kanun çerçevesinde almakta oldukları iş kaybı tazminatı süresi de Eylül ayında dolacağına göre bir hak kaybı olmamaktadır.
Tam da bu gelişmeler yeni bir hukuki tartışmayı beraberinde getirmiştir. İşte sendikamızın Avukatı Gökhan Candoğan’ın da görüşünde belirttiği üzere;
Anayasa Mahkemesi 4/c’yi diyelim ki karara bağladı ve 15 Eylül’de iptal etti. Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru işlemediği için, iptal kararı ile birlikte 4/c diye bir düzenleme söz konusu olmayacağı ve üyelerimiz iş kaybı tazminatını da süre olarak ( 8 ay )tamamladıkları için ücret alamayacaklar, Hükümet bu konuda bir düzenleme yapana kadar boşta ve boşlukta kalacaklardır.
Veya,
1 Eylül 2010 ‘dan sonra 4/c’ye müracaat ederek, Anayasa Mahkemesi’nin olası iptal kararına karşı müktesep hak oluşturmak için gerekli istemi başlatmış olacaklardır. Bu halde müracaat etmek ayrı, 4/c’li olarak işe başlamak ayrı değerlendirilmelidir.
Bilindiği üzere; 1 Mart 2010 öncesi 4/c ‘ye müracaat etmiş yaklaşık 3600 Tekel işçisi daha sonra bu taleplerinden vazgeçerek işsizlik ödeneği almaya hak kazanmışlar idi.
İşte bu değerlendirmeler ışığında; üyelerimizin kazanılmış (müktesep) hak oluşturmak ve Anayasa Mahkemesinin olası iptal kararı sonrası işsiz kalmamaları için en geç 1 Eylül-10 Eylül 2010 tarihleri arasında 4/c’ye müracaat etmeleri,
Ancak Anayasa Mahkemesi kararı sonrası olası gelişmelere göre işe başlayıp başlamamanın değerlendirilmesinin en sağlıklı yol olacağı düşüncesindeyiz.
Tekel çalışanlarına ve kamuoyunun bilgisine sunulur.
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.