Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Hükümetle Yapılan Toplu Görüşmelerde 1. Tur Sona Erdi


Hükümetle Yapılan Toplu Görüşmelerde 1. Tur Sona Erdi
Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki gelecek yılın zam oranlarını belirlemek için yapılan toplu görüşmelerde 1. tur sona erdi.Bir sonraki görüşme 18 Ağustos tarihine ertelendi.

Hükümet ile memur konfederasyonları, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı belirlemek üzere bir araya geldi. Toplantı, KESK'in görüşmelerin referandum sonrası toplu sözleşme olarak sürmesi önerisini değerlendirmek için 18 Ağustos'a ertelendi.
Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da yapıldı.
KESK toplantıda, hükümete toplu sözleşme yapmak üzere ekim ayında tekrar bir araya gelme önerisinde bulundu.
Yazıcı’nın, KESK’in önerisinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos Çarşamba günü tekrar bir araya gelinebileceğini bildirmesinin memur sendikalarınca da kabul görmesi üzerine görüşmelerin 18 Ağustos Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ”bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmelere ekim veya kasım ayında toplu sözleşme olarak devam edilsin” önerisinin incelenmeye değer olduğunu belirterek, ”Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki bir engel varsa 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz” dedi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ”Toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınması kamu çalışanlarını referandumda baskı altına almak anlamına gelebilecek bir uygulamadır” dedi. Akyıldız, ”İşi uzatarak bu noktaya taşımak, bize göre konuyu sulandırmaktan öte bir uygulama değildir” diye konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME HAKKI UYGULANSIN
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, eksikliklerine rağmen toplu sözleşme hakkının anayasa değişiklik paketine girmesini önemsediklerini belirtti, ”Hükümetin pakette var olan bu hakka göre hazırlıklı gelmesini, fiili durum oluşturulmasını ve toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Gündoğdu, gelecek yıl memur maaşlarına birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5′er zam yapılmasını ve en az 120 lira ek ödemede bulunulmasını istediklerini söyledi.
TOPLU SÖZLEŞMESİZ SONUÇ ALAMAYIZ
KESK Genel Başkanı Sami Evren de ”Toplu Sözleşme yapmazsak masada sonuç alamayız” dedi.
Evren, Başbakanlık önünde yaptığı açıklamada, masada seyyanen 300 TL’lik zammın müzakere edilmesini isteyeceklerini kaydetti.
Toplu Görüşme sürecinde yaşanan gerçekleri kamu çalışanlarına anlatacaklarını belirten Evren, ”Toplu sözleşme yapmazsak masada sonuç alamayız” diye konuştu.
Memur-Sen’in, reel kaybı 120 TL olarak açıkladığını anımsatan Evren, ”Toplantıda bu konuyu açıklamalarını isteyeceğiz. Aralarında bir anlaşma mı vardır?” dedi.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da kamu görevlilerinin geçmiş dönemdeki kayıplarının karşılanması için maaşlara 200 lirası seyyanen olmak üzere yüzde 10 zamla birlikte toplam 310 lira artış talep ettiklerini belirtti.
15 GÜNDE SONUÇLANDIRILACAK
Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.
ZAM TALEPLERİ
Toplu görüşmeler öncesi memur konfederasyonlarını taleplerini ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerini belirledi.
Memur-Sen, memur maaşlarına gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında yüzde 5′er zam yapılmasını, ek ödemelerde en az 120 lira artışa gidilmesini istiyor. Konfederasyon, sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 60 lira olmak üzere yılda 240 lira toplu görüşme ikramiyesi ödenmesini talep ediyor.
Türkiye Kamu-Sen, geçmiş dönem kayıplarının karşılanması için seyyanen 200 lira ve yüzde 10 zam talep ediyor. Konfederasyonun talepleri en düşük dereceli memur maaşında 310 lira artış anlamına geliyor.
KESK, memur maaşlarına ortalama 300 lira seyyanen zam yapılmasını talep ediyor. Konfederasyon, en düşük memur maaşının ”temel ücret” olarak tarif edilen bin 650 liraya çekilmesini istiyor.
Bu Haberimizi Facebook, Myspace, Google ve Twitter'de Paylaşabilirsiniz.Haberi Paylaşmak İçin Lütfen Aşağıdaki Butonları Tıklayınız.


Paylaş | |
Bu Haberi Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com