Enver Haykır'ın Yazısı ''Özelleştirmelerde Gözyaşı Var''
Seydisehir Gündem web sitesinin köşe yazarlarından Enver Haykır güzel bir konuya temas ederek, Türkiyede mahkeme kararlarının uygulanmamasını dile getirdi.Seydişehir Eti Alüminyum'un mahkeme kararıyla özelleştirilmesinin iptal edildiğini fakat hükümetin bu kararı uygulamadığını web sitesinde yazdı.İşte o yazının tam metni...
Özelleştirmelerle ilgili iptal kararları ülkemizde neden se uygulanmıyor Türkiye'de piyasacı zihniyetin iktidarı güçlendikçe, yargının özelleştirme uygulamalarına karşı aldığı kimi kararlarla kimse ilgilenmiyor. Yargı kararlarını önemsememe, daha öncesinde de yaşansa bile,bu dönemde bir kural haline geldi ve uygulanmayan Danıştay kararlarının sayısı yüzlerle ifade edilir oldu. Beş yılı aşkın umursanmayan iptal kararı:Eti Alüminyum tesisleri, 25 Temmuz 2005 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile CeKa A. Ş.'ye devredildi, ancak bu işlem, Danıştay 13. Dairesi tarafından satışta kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Danıştay kararlarının 30 gün içinde uygulanma mecburiyeti olmasına rağmen, Seydişehir tesisleri konusundaki kararı umursayan olmadı. Kararın üzerinden neredeyse beş yıl geçmiş olduğu halde, Eti Alüminyum'un geri alınması için hiçbir girişimde bulunulmadı. Danıştay, özelleştirmenin iptal istemini görüşmeye başladığı tarihte de olası zararların önüne geçilmesi için bir yürütmeyi durdurma kararı almış, bu karar da uygulanmamıştı.
Danıştay'ın iptal kararı alındığı tarihte MMO Başkanı Cemalettin Küçük, konuyla ilgili soruya, "eğer karar uygulanmayacaksa, Danıştay'a ne gerek var? Eğer yargı kararları uygulanmayacaksa, o zaman bu insanların çıkıp Danıştay'ı da kapatmaları ve 'biz bu ülkeyi padişahlıkla yönetiyoruz' demeleri uygun olur" cevabını vermişti. uygulanmayan yargı kararları listesinde, yüze yakın kalem bulunuyor. Seydişehir Alüminyum yanı sıra; Kardemir, Petkim, Tüpraş, İskenderun, Mersin, Giresun, Hopa, Ordu, Rize, Sinop ve Tekirdağ limanları, 16 Orman Ürünleri Sanayi işletmesi ve 14 Sümer Holding işletmesinin özelleştirmesi hakkında Danıştay tarafından verilen özelleştirme karşıtı kararların hepsi göz ardı edildi ve uygulanmadı. Bergama Ovacık'taki altın madeni, Danıştay'ın kapatma kararına rağmen, imar planı değiştirilerek kitabına uyduruldu. Albayraklar'a satılan Seka fabrikası, satışın iptalindan ancak 3 yıl sonra geri alındı. İzmit, Adapazarı ve Baymina doğalgaz çevrim santrallerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararları, önce "elektrik sıkıntısı başgösterir" gerekçesiyle geçiştirildi, ardından Meclis'ten işi kitabına uyduran bir kanun çıkartıldı Anlayacağınız… Özelleştirmelerde Akan gözyaşlarının hepsi eşit Yüksek mahkeme kararlarını Rafa kaldırılmakla bitmiyor iş… Çünkü bu hikâyede gözyaşları var. Çünkü bu hikâyenin kurbanları, Eş ve çocuklar oldu Halkın her kesimini direk etkiledi O yüzden,Hukuk kararlarına biraz daha hassasiyet gösterilmeli Çünki;'Hukukun olmadığı yerde hak ve özgürlük’’ olamaz
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.