4/C'Lİ GEÇİCİ PERSONELLERİN BASIN AÇIKLAMASI
Özelleştirme mağdurları olarak bilinen 4/c'li Geçici Personellerin basın açıklamasını yayınlıyoruz.
Sözleşmeli,4/C Çalışanlar Derneği İstanbul İl Temsilciliği ve Bölge Temsilciliği adına Mehmet DEMİR ve Veyis KINALI 4/C'lilerin isteklerini bildirdiler.Tüm 4/C'li Geçici Personeller adına Hükümetin bu doğrultuda düzenleme yapmalarını istediler.Sendikalara serzenişlerini bildirdiler.
1-Öncelikli olarak, sadece 4046 Sayılı Özelleştirme Kanunu kapsamında işsiz kalan ve kalacak olan personeli kapsayan 04.02.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, 01.01.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4/C statüsünde istihdam edilen bütün kamu görevlilerini kapsamalıdır.
2- 4/C statüsünde istihdam edilen personel üzerinde yöneticiler ve amirler tarafından oluşturulan keyfi uygulamalar son verilmeli, bunların dayanağını oluşturan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılmalıdır.
3- 4/C statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerinin, görev tanımlarının belirsizliği, sicil ve disiplin hukuku, ödüllendirme ve taltif uygulamaları gibi konulardaki kural yoksunlukları giderilmelidir.
4- 4/C personelinin özlük hakları ile sosyal hak ve yardımlara ilişkin mağduriyetleri ivedilikle giderilmelidir.
5- 4/C statüsünde istihdam edilen personelin istihdamına dayanak olan ve maaş ve ücretlerinin belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayımlanmasından kaynaklanan gecikmelerin oluşturduğu mağduriyeti gidermek amacıyla her yıl Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayımlanması uygulamasına son verecek bir sistem oluşturulmalıdır.
6- 4/C statüsünde personel istihdamı, sınırlı sayıda ve nitelikte olmalı mevcut 4/C statüsündeki personelin sosyal tarafların ve paydaşların da katılımı ile oluşturulacak bir takvim yılı içerisinde asli ve sürekli istihdamlarının sağlanması sosyal hukuk devleti olmanın gereğidir.
7- 4/C statüsünde personel istihdam edilmek suretiyle yürütülen kamu hizmetlerinin büyük bölümünün asli ve sürekli nitelikte kamu hizmeti olduğu, özellikle TÜİK bünyesinde ve yargı teşkilatı bünyesinde istihdam edilen 4/C personel tarafından yürütülen hizmetlerin asli ve sürekli nitelikte kamu hizmeti olduğu dikkate alındığında bu kurumlardaki 4/C’li personelin zaman geçirilmeksizin memur kadrolarıyla ilişkilendirilmesi gerekmektedir.
8- 4/C statüsünde istihdam edilen personelin; eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme, askerlik dönüşü göreve başlama, istihdamlarına esas sözleşmelere ait damga vergisi ödeme, kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görevde yükselme, sosyal güvenlik hukukuna ilişkin hak ve yükümlülükler, iş sonu tazminatı, başta yıllık izin olmak üzere izin hak ve süreleri, fazla çalışma ücreti vb. konularda yaşadığı sorunların kısa vadede çözümü mümkün olup asli ve sürekli nitelikte istihdam edilmelerine ilişkin süreç tamamlanıncaya kadar öncelikle bu sorunları kalıcı olarak çözecek hükümler içeren Bakanlar Kurulu kararı ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır.
9- 4/C statüsünde istihdam edilen personelin memur statüsüne geçirilmesi, kamu personel rejimi ve kamu maliyesi açısından bir yük oluşturmaktan ziyade kamu maliyesi ve kamu hizmeti açısından her geçen gün kaldırılamaz ve öngörülemez bir yük haline gelen bir uygulamaya son verilmek suretiyle sürdürülebilir ve öngörülebilir bir kamu hizmeti anlayışının oluşturulmasının ilk ve olumlu adımı olacaktır. Kamu sendikalarımızın 4/c davasına sahip çıkmaya davet ediyoruz.Lütfen çözüm önerilerinizi ve kararlılıklarınızı görmek istiyoruz.Taleplerinizi Hükümete etkili biçimde iletiniz. Selam ve saygılarımızla. Mehmet DEMİR.Veyis KINALI Söz-Der (Sözleşmeli,4/C Çalışanlar Derneği İstanbul İl Temsl.- Bölge Temsl.) 18 Haziran 2010
0 yorum:
Yorum Gönder
Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.